Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Мононевропатии на горен крайник Други увреждания на медианния нерв

Други увреждания на медианния нерв МКБ G56.1

Други увреждания на медианния нерв МКБ G56.1 - изображение

Медианният нерв е разположен в горния крайник. Той е един от петте основни нерва, произхождащи от брахиалния плексус. Срединният нерв се формира с участието на страничните и медиални влакна на брахиалния плексус, с произход от вентралните корени на C5, C6 и C7 (латерални влакна) и C8 и T1 (медиални влакна).

Травми в областта на рамото, лакътя или китката може да доведат до други увреждания на медианния нерв. Дори относително леки наранявания, на медиалното сухожилие например, могат да доведат до увреждане на нерва, поради повишения натиск върху него от кървене или подуване в тази областта.

Клиничната картина се характеризира с парализа на тенара. В резултат на това пръстите на ръката не могат да се отвеждат и загубват способността си за противопоставяне на палеца. Състоянието се нарича "деформация, тип маймунска ръка". Налице са спонтанни болки и болки при притискане по вътрешната страна на дланта и китката. Болните усещат тръпнене, мравучкане и намалена сетивност по дланната повърхност на първите три пръста и половината от четвъртия пръст. Ежедневните дейности като миене на зъбите, връзване на обувките, писане, могат да станат трудни за изпълнение.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата и неврологичния статус. Извършва се пълна двигателна и сензорна диагностика по хода на нерва. Електромиографията е метод за изследване на невромускулната проводимост, чрез който може да се определи точната локализация на компресията. Намалената нервна проводимост е индикатор за притискане на нерва. В някои случаи приложение намират и образните изследвания - рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

В зависимост от тежестта на увреждането, може да се извърши консервативно или оперативно лечение. Първата стъпка в лечението на други увреждания на медианния нерв е почивка и промяна на ежедневните дейности, които влошават симптомите. На пациентите могат да бъдат предписани противовъзпалителни средства, нивалин при парализи и парези, физиотерапия, локални кортикостероиди, шини за лакътя и китката. Въпреки това, ако симптомите не се повлияят до 2 - 3 месеца, се налага хирургична декомпресия - изрязване на тъканта или премахване на части от костта, притискаща нерва.

3.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО