Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Притискане на нервни коренчета и плексуси при болести, класифицирани другаде Притискане на нервни коренчета и плексуси при други дорзопатии (М45-М46ї, М48.-ї, М53-М54ї)

Притискане на нервни коренчета и плексуси при други дорзопатии (М45-М46ї, М48.-ї, М53-М54ї) МКБ G55.3

Притискане на нервни коренчета и плексуси при други дорзопатии (М45-М46ї, М48.-ї, М53-М54ї) МКБ G55.3 - изображение

Притискане на нервни коренчета и плексуси при други дорзопатии се наблюдава при следните състояния:

Анкилозиращ спондилит

Други възпалителни спондилопатии

Други спондилопатии

Други дорзопатии, некласифицирани другаде

Дорзалгия

Анкилозиращият спондилит е форма на артрит. Болестта е повече от три пъти по-често при мъжете, отколкото при жените.

При повечето пациенти заболяването напредва бавно, в продължение на години, най-вече с болки в гърба, след което се стабилизира без много последици. В някои случаи анкилозиращият спондилит води до притискане на нервни коренчета и плексуси, поради разместване или деформация на прешлените.

Наблюдава се т.нар. синдром Cauda Equina, при който има постепенна и относително симетрична загуба на коренчетата на L5, S1, S2. Засегнати са моторните и сетивните влакна. Има атрофия на мускулите, нарушена плантарна флексия, загуба на сетивност. При почти всички пациенти се наблюдава слабост на тазовите резервоари.

Диагнозата се потвърждава рентгенологично. Шийните прешлени се визуализират по-добре с ядрено-магнитен резонанс.

Няма специфично лечение засиндрома на Cauda Equina. Прилагат се главно симптоматични средства.

Притискане на нервни коренчета и плексуси при други дорзопатии може да се наблюдава и при увреждания на междупрешленните дискове.

Касае се за механично увреждане на нервни коренчета и плексуси, предизвикано от дискова херния и гръбначна стеноза. В резултат на компресията възниква исхемия, интраневрален оток и демиелинизация.

Клиничната картина протича с болка, двигателна слабост и променена чувствителност.

Целта на лечението е намаляване на болката и подобряване на мобилността. Често използвани медикаменти са нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), мускулни релаксанти и антидепресанти, които могат да намалят болката и да подобрят качеството на съня. След като симптомите отшумят, активността се увеличава постепенно. Това се осъществява с физиотерапия. При неповлияване от консервативното лечение се преминава към хирургична намеса.

4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО