Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Екстрапирамидни и други двигателни нарушения Други екстрапирамидни и двигателни нарушения Хорея, предизвикана от лекарствени средства

Хорея, предизвикана от лекарствени средства МКБ G25.4

Хорея, предизвикана от лекарствени средства МКБ G25.4 - изображение

Хореята е клиничен симптом, проява на редица придобити и наследствени заболявания, или следствие на различни токсични реакции.

Хиперкинезията, проявяваща се с неволеви мускулни съкращения, предизвикана от нежелан страничен ефект на медикаментозна терапия, се означава като хорея, предизвикана от лекарствени средства.

Етиологията е свързана с прекратяване на приема на допаминови агонисти, страничен ефект от орални контрацептиви, антиконвулсивни препарати – Фенитоин, Карбамазепин, Валпроева киселина, стимуланти на централната нервна система – Амфетамини, Кокаин, Метилфенидат, допаминови блокери, антихистамини.

Патогенезата на състоянието се състои в инхибиране на палидума и прекомерна активност на допаминергичните рецептори, в резултат на което възниква хиперреактивност на мускулите.

Рисковите фактори за лекарствено индуцираната хорея включват напреднала възраст на пациента, доза на медикамента, силата и продължителността на експозицията.

Клиниката на хорея, предизвикана от лекарствени средства протича с хореични хиперкинезии – нецеленасочени, неритмични, безразборни, бързи движения, обхващащи различни мускули и проявяващи се като гримасничене, често мигане, свиване на устните, затруднен говор. Болният повдига рамена, отмята глава, замахва с ръка, походката става „танцуваща”. Атетозата се представя с бавни неволеви тонични движения на крайниците и пръстите. Когато хореята е едностранна, проксимална и с голяма амплитуда, се нарича хемибализъм и прилича на замятане с ръка. Симптомите се задълбочават при емоции и стрес и изчезват по време на сън.

Диагнозата на състоянието се поставя след преглед от невролог, физикално и инструментално изследване. Пациентът трябва да бъде разсъблечен, за да могат да се установят всички неволеви движения по тялото.

Диференциална диагноза се прави с болестта на Хънтингтън и друго невродегенеративно заболяване, протичащо с хореичен синдром, психично заболяване и други.

Лечението на хорея, предизвикана от лекарствени средства се състои в спиране или намаляване приема на рисковия медикамент и приложението на симптоматични средства. Необходима е консултация със специалист.

Прогнозата е спорна - при част от пациентите след спиране или регулиране на терапията изчезват и оплакванията, докато при други - има персистиране на симптомите.

4.0, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия