Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Възпалителни болести на централната нервна система Менингит, дължащ се на други и неуточнени причини Менингит, предизвикан от други уточнени причинители

Менингит, предизвикан от други уточнени причинители МКБ G03.8

Менингит, предизвикан от други уточнени причинители МКБ G03.8 - изображение

В рубриката менингит, предизвикан от други уточнени причинители е разгледано състоянието лекарствено-индуциран менингит - асептично менингеално възпаление, причинено от действието на някои медикаменти.

Етиологията на менингит, предизвикан от други уточнени причинители включва медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства, антимикробни препарати като Cotrimoxazole, Trimethoprim, Sulfamethoxazole, интравенозен имуноглобулин, ваксини и др. Някои заболявания, като системен лупус предразполагат към развитието на лекарствено-индуциран менингит.

Патофизиологията предполага два механизма на възникване на менингеалното възпаление:

  • директно дразнене на мозъчните обвивки
  • индиректно - чрез имунологична свръхчувствителност към медикамента, най-вероятно по пътя на свръхчувствителност тип III и тип IV по Кумбс и Гел

При реакция тип III свръхчувствителност даден медикамент или негов метаболит образува комплекс с антитела в серума и по този начин се активира системата на комплемента. При IV тип реакции Т-хелперни клетки, след предишна сенсибилизация, мигрират към мястото на възпалението.

Клиниката на менингит, предизвикан от други уточнени причинители започва с внезапно влошаване на състоянието, на фона на терапия с даден медикамент. Болните съобщават за повишение на температурата с втрисане, главоболие, гадене и повръщане, летаргия, обща отпадналост, фотофобия (светлобоязън), нарушено зрение, зачервяване на лицето и оток. Наблюдават се уголемен черен дроб и лимфни възли. Развиват се симптоми на менинго-радикулерно дразнене - вратна ригидност, положителни симптоми на Керниг и Брудзински, промени в съзнанието (сънливост, объркване, ступор, кома), припадъци. Огнищната симптоматика е вследствие лезията на черепно-мозъчни нерви, разположени по мозъчната основа или по конвекситета със съответните клинични манифестации. При спиране на терапията състоянието бързо се подобрява.

Диференциална диагноза на състоянието се прави с бактериален, вирусен или друг вид менингит, мозъчен тумор, менингизъм.

Диагнозата е трудна, поставя след изключване на друга причина за състоянието и анамнестично установен прием на потенциален рисков медикамент. Необходим е преглед от невролог, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, електроенцефалография, лабораторни изследвания на кръв и урина. Ликворната диагностика показва липса на бактерии, налице е повишено налягане, неутрофилна плеоцитоза (увеличен брой неутрофили), увеличен белтък. Микробиологично изследване изключва наличието на микробен причинител.

Лечението включва спиране приема на медикамента, кортикостероидна и симптоматична терапия.

Усложненията на менингит, предизвикан от други уточнени причинители са редки, но при късно проведена терапия е възможен остатъчен неврологичен дефицит. Като цяло прогнозата е добра.

3.1, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Менингит, предизвикан от други уточнени причинители МКБ G03.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО