Затлъстяване и други разстройства поради прехранване МКБ E65-E68

Затлъстяване и други разстройства поради прехранване МКБ E65-E68 - изображение

Затлъстяване и други разстройства поради прехранване са често наблюдавани състояния.

Затлъстяването представлява болестно състояние, което се характеризира с повишено натрупване на мастна тъкан в организма.

Затлъстяването е едно от най-често срещаните заболявания, което обхваща голяма част от нацията. Хората с наднормено тегло имат значително по-висок риск от развитието на съпътстващи затлъстяването заболявания, като някои от тях могат да бъдат живото застрашаващи. Затлъстяването в детска възраст е важен медико-социален проблем, поради високия риск от дегенеративни и обменни заболявания в по-късен етап от живота.

Честотата на затлъстяването при деца има тенденция за значително повишаване. Честотата му варира в детско-юношеска възраст между 2 и 25 %. След пубертета се среща по-често при момичетата.

Причините за развитието на затлъстяване и други разстройства поради прехранване са множество. От тях с най-голямо значение са повишения внос на калории с храната, намалената физическа активност, наследствената предразположеност.

Деца, чийто родители са с наднормена телесна маса имат значително по-голям риск от развитието на затлъстяване.

Основно в значение за възникване на затлъстяването имат енергоразхода и енергоприхода. Затлъстяване настъпва, когато енергоприхода надвиши енергоразхода. Енергоразхода се определя от физическата активност, а енергоприхода от храната, която човек приема. Така човек, който приема голямо количество храна (т.е има висок енергоприход), но съществременно извършава и сериозни физически усилия (т.е енергоразход по-висок от енергоприхода) няма да развие затлъстяване. Обратно, ако човек приема малко количество храна, но физическата дейност е още по-малка може да има наднормена телесна маса.енергоразхода и енергоприхода.

Затлъстяването и други разстройства поради прехранване патоанатомично може да се разграничи на два типа. Единият е хиперпластичен тип, а другия хипертрофичен тип. Хиперпластичния тип затлъстяване се характеризира с увеличаване броя на мастните клетки, а хипертрофичният тип затлъстяване се дължи на увеличен обем на мастните клетки. Хиперпластичния тип затлъстяване е характерно за деца и трудно се поддава на лечение, а хипертрофичния тип е характерен за възрастните хора и по-лесно се поддава на лечение.

Клинично затлъстяването се характеризира с наднормена телесна маса, увеличено количество мастна тъкан, която при жените е съсредоточена предимно по бедрата и ханша, а при мъжете е предимно по корема и гръдния кош.

При болните с наднормена телесна маса се наблюдава лесна умора, задух, обилно изпотяване. При хора със затлъстяване се наблюдава значително по-висок риск от заболявания на сърдечно-съдовата система, хипертония, холелитиаза, захарен диабет тип 2, дислипидемия и други. За степента на затлъстяване се съди по индекса на телесната маса, който се изчислява по формула.

Основно значение за диагнозата затлъстяване и други разстройства поради прехранване има огледа, изследване на индекса на телесната маса, измерване на кожни гънки и други.

Диференциална диагноза се прави със заболявания, които притичат със затлъстяване като синдром на Cushing и други.

Лечението се осъществява от лекари специалисти, диетолози. Прилагат се различни диетични режими, множество физически упражнения и медикаменти с цел редуциране на телесната маса.

3.2/5 5 оценки

Видове Затлъстяване и други разстройства поради прехранване МКБ E65-E68

Симптоми и признаци при Затлъстяване и други разстройства поради прехранване МКБ E65-E68

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Затлъстяване и други разстройства поради прехранване | мкб E65-E68
Нов код
ОТКАЖИ

ЗАБОЛЯВАНЕТО е свързано към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival