Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Новообразувания in situ Карцином in situ на кожата Карцином in situ на кожата на клепача, включително ръбовете му

Карцином in situ на кожата на клепача, включително ръбовете му МКБ D04.1

Карцином in situ на кожата на клепача, включително ръбовете му МКБ D04.1 - изображение

Злокачествените образувания на кожата на клепачите са често срещани, като съставляват около 10% от всички ракови заболявания на кожата, които се развиват в този регион. Голяма част от тях възникват в резултат на директното слънчево увреждане или от доброкачествени лезии (изменения), свързани със слънчево въздействие.

Базалноклетъчният карцином (ВСС) и предшестващия го базалноклетъчен карцином in situ са най-често срещаните злокачествени тумори на клепача, като съставляват около 85% от всички злокачествени заболявания в тази област (14.35 случая на 100 000 лица годишно), следвани от плоскоклетъчния карцином (1.37 случая на 100 000 лица годишно), карцином на мастните жлези и злокачествен меланом (0,08 случая на 100 000 лица годишно).

Базалноклетъчният карцином ин ситу засяга долния клепач при 55% от пациентите, медиалния ръб при 30%, горния клепач е засегнат при около 10% случаите, докато латералния (външен) ръб е увреден при около 5 % от случаите. Когато ВСС включва ръбовете на клепача, наблюдава се загуба на миглите.

Базалноклетъчният карцином in situ (означаван още и като повърхностен базалноклетъчен карцином) на кожата произхожда от базалния слой (Stratum basale) на епидермиса и засяга околните тъкани, като се развива по откритите части на кожата, които са изложени на слънчева светлина, което означава, че соларното увреждане е важно в патогенезата.
Повърхностният ВСС обикновено се развива при по-възрастни мъже и жени (над 50-годишна възраст), като засяга предимно хората с:

  • руса или червена коса;
  • светла кожа;
  • сини или зелени очи;

Заболяването може да възникне и при по-млади пациенти.

Рисковите фактори за развитие на карцином in situ на кожата на клепача, включително ръбовете му, освен експозицията на слънчеви (ултравиолетови) лъчи, включват още и:

  • по-бледа кожа;
  • слънчево изгаряне по време на детството;
  • експозицията на арсен;
  • имуносупресивни състояния (например СПИН);
  • анамнеза за базалноклетъчен карцином в миналото;
  • фамилна анамнеза за рак на кожата;

Повърхностният базалноклетъчен карцином обикновено се представя като ярко розова, лъскава и добре очертана еритематозна (с червен цвят) лезия. Разтягането на засегнатия участък подчертава лъскавата повърхност и може да разкрие перловидни ръбове, разпределени из цялата лезия. Тези лезии понякога сърбят.
Голяма част от повърхностните ВСС увеличават размерите с течение на времето.

Плоскоклетъчният карцином in situ кожата на клепача, включително ръбовете му, означаван още и като плоскоклетъчна интраепителна неоплазия и болест на Боуен, засяга предимно по-възрастни индивиди със светла кожа, които са с анамнеза за хронично излагане на слънце (ултравиолетови лъчи). По-голямата част от пациентите са 60-годишни или по-възрастни.

Плоскоклетъчният карцином in situ съставлява 2% до 9% от злокачествените заболявания на клепача и се развива най-често на долния клепач, като може да се засегне и ръба на клепача. Той най-често се появява като безболезнена, надигната нодуларна (възловидна) или подобна на плака лезия с коричка, телеангиектатични (разширени малки кръвоносни) съдове и подвити ръбове, като също така е налице излющване и напукване на кожата.
Патоанатомично е налице подчертана плоскоклетъчна дисплазия без инвазия извън базалната мембрана.

Може да е необходимо оцветяване за липиди или имунохистохимично оцветяване, за да се направи разлика между плоскоклетъчен карцином in situ и интраепително разпространение на карцином на мастните жлези.

Карцином in situ на кожата на клепача, включително ръбовете му се развива най-често при имунокомпрометирани пациенти, а лечението е предимно хирургично.

Подробна информация за етиологията, развитието, симптомите и начините на лечение при базалноклетъчните карциноми in situ и плоскоклетъчните карциноми in situ на кожата ще намерите при:

4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО