Злокачествено новообразувание на стомаха МКБ C16

Злокачествено новообразувание на стомаха МКБ C16 - изображение

Стомахът предствлява значително разширена част на храносмилателната тръба, разположен напречно в горната част на коремната кухина между хранопровода и тънкото черво. Анотомично се разделя на: дъно (фундус), тяло (корпус) и пилорна част. начесто стомахът има форма на рог, с вместимост 1-2 литра при възрастни. Станата на стомаха е изградена от четри слоя: лигавица (мукоза), субмукоза, мускулен слой и сероза. Основните функции на стомаха са да служи като резервоар за течности и храна, която се подготвя за смилане от химичното действие на солната киселина и пепсина, и механичното стриващо действие на антрума.

Подробна информация за анатомично устройство на стомаха може да прочетете при:

Злокачествено новообразувание на стомаха е на второ място по честота сред малигнените тумори на стомашно-чрвения тракт, като напърво място е рака на дебелото черво. Най-висока е заболеваемостта в Япония и Чили, следвана от Исландия, Португалия, Коста Рика. България е сред страните със сравнително висока заболеваемост.

Причините за възникване на злокачественото заболяване все още не са уточнени. Значение за развитието на заболяването имат редица фактори, както и някои заболявания, наречени преканцерози.

1. Фактори, предразполагащи към развитие на рак на стомаха са:

 • диетични фактори - значение имат прекомерната консумация на солена и пушена риба, консервирани храни, системната употребата на алкохол и тютюнопушенето. Значима роля се отдава и на нитратите в питейната вода и храната, и широката им употреба за консервиране.
 • фактори на околната среда - в почвата на области с по-голяма заболяемост от рак на стомаха е открито по-високо съдържание на мед и цинк.
 • генетични фактори - доказана е по-високата честота на стомашния карцином при пациенти с кръвна група А.
 • бактериална инфекция - голямо значение се отдава на бактерията, участваща в патогенезата на язвената болест - Helicobacter pylori.

2. Преканцерозни състояния - заболяванията, които са предразполагащи за развитието на стомашен рак са:

 • хроничен атрофичен гастрит;
 • хронична стомашна язва;
 • полипоза на стомаха;
 • пернициозна анемия.

Злокачествено новообразувание на стомаха се класифицира както следва:

1. Макроскопски ракът на стомаха се класифицира като полипоиден, язвен и дифузен.

2. Микроскопската класификация има следният вид:

 • аденокарцином - папиларен; тубуларен; муцинозен; тип „пръстен с камък";
 • аденосквамозен карцином;
 • плоскоклетъчен карцином;
 • недиференциран карцином.

3. TNM-класификация - отразява големината на тумора, степента му на разпространение в стомашната стена и съседни тъкани, ангажирането от туморния процес на регионалните лимфни възли и наличието на далечни разсейки (метастази) в други органи. Т - означава тумор; N - регионални лимфни възли; М - метастази. На база на TNM-класификацията, ракът на стомаха се групира в четири стадия.

Клиничната картина на злокачествено новообразувание на стомаха се характеризира с появата на ранни симптоми и симптоми на напреднало заболяване.

1. Ранни симптоми на заболяването - в началото болните се оплакват от обща слабост, лесна умора, отпадналост. Характерно е намалението или пълната загуба на апетит, както и прогресиращото отслабване без причина. При някои пациенти се наблюдава анемия с бледожълтеникав цвят на кожата, която трудно се поддава на лечение.

2. Изявени симптоми на заболяването - зависят от локализацията на рака, от засягането на съседни органи, от наличието на придружаващи заболявания и др. основният признак е болката, която е локализирана най-често в епигастриума. Тя е резултат от излизане на тумора извън границите на стомаха. Може да се локализира и в гърба или зад гръдната кост. Други симптоми са необяснима загуба на тегло, липса на апетит и понякога отвръщение към месо, кръвоизливи и анемия.

Диагнозата рак на стомаха се поставя на базата на следните изследвания:

1. Лабораторни изследвания - типични са анемията, увеличеният брой на белите кръвни клетки и др.

2. Рентгеново изследване, компютерна томография и ядрено-магнитен резонанс - с тези методи се установява наличието на първичния тумор, както и на далечните разсейки в други органи.

3. Ендоскопия - ендоскопското изследване, в съчетание с прицелна биопсия и вземане на материал за хистологично изследване са от съществено значение за диагнозата.

TNM Класификация на злокачествено новообразувание на стомаха

1. T - първичен тумор:

 • T1 - тумор, който се разпространява в lamina propria или в субмукозата;
 • T2 - тумор, който прониква в muscularis propria или в субсерозния слой;
 • T3 - тумор, проникнал в серозата;
 • T4 - тумор, инфилтрирал тъкани на съседни органи.

2. N - лимфни възли:

 • N0 - не се установява засягане на лимфни възли;
 • N1 - метастази в перигастрални лимфни възли до 3 сm от тумора;
 • N2 - наличие на метастази в перигастрални лимфни възли над 3 сm от тумора или в лимфни възли по протежение на лява стомашна, обща чернодробна, лиенална или целиачна артерия.

3. M - метастази:

 • M0 - няма далечни метастази;
 • M1 - откриват се далечни метастази.

Основния метод на лечение на рака на стомаха е оперативния. Стомашният карцином се повлиява слабо от химиотерапия и лъчетерапия.

Подробна информация за злокачествено новообразувание на стомаха може да прочетете при:

3.3/5 10 оценки

Видове Злокачествено новообразувание на стомаха МКБ C16

Симптоми и признаци при Злокачествено новообразувание на стомаха МКБ C16

Всички

Лечение на Злокачествено новообразувание на стомаха МКБ C16

Изследвания и тестове при Злокачествено новообразувание на стомаха МКБ C16

Злокачествено новообразувание на стомаха | мкб C16
Нов код
ОТКАЖИ

ЗАБОЛЯВАНЕТО е свързано към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival