Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Инфекции, предавани предимно по полов път Вроден сифилис Ранен вроден сифилис, неуточнен

Ранен вроден сифилис, неуточнен МКБ A50.2

Ранен вроден сифилис, неуточнен МКБ A50.2 - изображение

Сифилисът е хронично системно инфекциозно заболяване. Протича с цикличен ход и редуване на активни с латентни периоди.

Сифилисът се причинява от Treponema pallidum. Инфекцията се предава по полов път и по-рядко конгенитално. Treponema pallidum (бледа трепонема) е спираловиден микроорганизъм, с характерни движения.

Инфекцията може да бъде предадена от бременна майка на плода. При скорошна инфекция вероятността за предаване на болестта е по-голяма отколкото при инфекция в напреднал стадий.

При ранeн вроден сифилис, проявен до две годишна възраст инфектирането може да настъпи в различни етапи от бременността. В днешно време ранен вроден сифилис се среща рядко в развитите индустриални страни, характерен е за третия свят.

Клиничните прояви на ранен вроден сифилис, неуточнен обикновено започват в периода от раждането до 3-я месец от живота. Основно се засягат кожата, лигавиците, костите, рядко вътрешните органи.

Водещо място в клиничната картина заемат папулозните обриви по кожата, които напомнят вторичен рецидивен сифилис. Те са асиметрични, малко на брой, групирани еритемни папули. Най-често се локализират по половите органи, седалището, перианално, където хипертрофират и се превръщат в широки кондиломи. По лигавицата на устата могат да се открият мукозни плаки, при засягане на ларинкса гласът става дрезгав. Често се наблюдават рагади около устата и ануса. Те кървят лесно и заздравяват с цикатрикси. Други прояви на ранния вроден сифилис са загрубяване на ноктите, опадане на косата и веждите, ирит (възпаление на ириса).

При бременните жени прогнозата на всеки случай се преценява индивидуално, тъй като зависи, както от фазата на инфекцията, така и от срока на бременността при поставяне на диагнозата. Независимо от тези факти, обаче установяването на положителни серологични тестове за сифилис изисква провеждане на лечение с кристален Penicillin и проследяване на майката и детето след раждането.

При ранeн вроден сифилис, неуточнен се прилага ретарден Penicillin (Retarpen) със седмична дозировка 2 400 000 IU.

3.9, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО