Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Бартонелоза

Бартонелоза МКБ A44

Бартонелоза МКБ A44 - изображение

Бартонелозите са група бактериални заболявания със сходна патогенеза, разпространени главно в Южна Америка.

Причинители на бартонелоза са бактерии от рода Bartonella. Тези бактерии причиняват и други заболявания като болест на котешкото одраскване, болест на Карион, свинска треска, окопна треска и др.

Пътищата на предаване на инфекцията не са напълно изяснени. Засега се приема, че причинителите се предават чрез котешко одраскване, чрез ухапване комари, бълхи, кърлежи и други насекоми.

Причинителят постъпва в кръвообращението на човека и паразитира вътре в еритроцитите, като ги разрушава. Възниква хемолиза и хемолитична анемия. Бартонелозните бактерии имат тропизъм и към ендотелните клетки на кръвоносните съдове.

Заболяването обикновено засяга хора с имунодефицитни състояния - болни от СПИН, хронични алкохолици и бездомници, които живеят в лоши битови и социални условия.

Бартонелозата се характеризира с разнообразни клинични симптоми и болестни прояви. Причинителят на заболяването може да достигне до различни органи и тъкани в човешкия организъм и съответно да причини симптоми от страна на засегнатите органи. Характерно за заболяването е, че в близост на одраскването се увеличават околните лимфни възли.

При лицата с отслабена имунна система бартонелозните бактерии могат да причинят дисеминирани форми на заболяването, със засягане на черния дроб, ендокарда, ангиоматозни увреждания и др.

Болните се оплакват от повишена температура, главоболие, гадене, повръщане, миалгии и др. Освен това те са отпаднали и адинамични. Често се наблюдават болки в очните ябълки, болки в ставите и силно увеличени и болезнени лимфни възли. Много често са налице и кожни прояви. Заболяването продължава около една седмица, но пристъпът може да се повтори няколко пъти.

В рубриката бартонелоза са разгледани:

Системна бартонелоза

Кожна и кожнолигавична бартонелоза

Други форми на бартонелоза

Бартонелоза, неуточнена

2.3, 3 гласа

ВИДОВЕ Бартонелоза МКБ A44

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Бартонелоза МКБ A44

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Бартонелоза МКБ A44

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО