Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Нокардиоза Нокардиоза на кожата

Нокардиоза на кожата МКБ A43.1

Нокардиоза на кожата МКБ A43.1 - изображение

Нокардиозата е инфекциозно заболяване, причинено от няколко вида аеробни бактерии, принадлежащи към рода Nocardia. Образуват филаменти, които много наподобяват тези на гъбичките, но са много по-тънки от тях.

Вирулентните щамове от рода Nocardia са факултативни вътреклетъчни патогени, които успешно се укриват от имунния отговор на гостоприемника. При спад в имунната система нокардиите могат да бъдат патогенни за организма.

Наблюдават се няколко основни клинични форми на нокардиозата:

  • белодробна
  • кожна
  • дисеминирана

Нокардиоза на кожата съставлява около 10% от всички случаи на нокардиоза и най-често се причинява от Nocardia Brasiliensis. Обикновено засяга имунокомпрометирани пациенти с анамнеза за травма.

Инфектирането става чрез проникване на патогените в наранените тъкани, замърсени с почва, в която има мицели на нокардиите.

Различават се три клинични разновидности на кожната нокардиоза:

  • лимфо-кожна инфекция
  • мицетом
  • повърхностни кожни инфекции, включително разязвяване, абсцес и целулит

Засягането на кожата може да възникне и в резултат на вторично разпространение на системна инфекция. Кожната инфекция с N. asteroides обикновено е вследствие на хематогенно разпространение от белодробен фокус.

Лимфо-кожната нокардиоза се среща рядко. Проявява се като лезия на мястото на нараняване, последвана от регионален лимфангит и възловидни лезии по лимфните възли.

Мицетомът е хронична, дълбока, разрушителна и деформираща инфекция на кожата, подкожната тъкан, фасциите, костите и мускулите. Възниква също след травма. Засягат се най-често крайниците, особено долните. Мицетомът се проявява като туморовидно образувание с локализиран оток или масивна инфилтрация с еритем и множество фистули.

Повърхностната кожна инфекция се проявява като гнойни пъпки, абсцеси или целулит и често имитира стафилококова инфекция.

Диагнозата нокардиоза на кожата се поставя на базата на откриване на причинителите в култура от абсцеси или лезии.

Лечението на кожната нокардиоза включва прилагане на сулфонамиди и антибиотици - стрептомицин, амикацин, тетрациклин, миноциклин за период от 4 до 6 седмици. При абсцеси се налага оперативно лечение.

4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО