Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Актиномикоза Актиномикоза, неуточнена

Актиномикоза, неуточнена МКБ A42.9

Актиномикоза, неуточнена МКБ A42.9 - изображение

Актиномикоза, неуточнена е хронично гнойно-грануломатозно инфекциозно заболяване, което се причинява от Actinomyces israeli.

Характерни за актиномикозата са подчертаната склонност към образуване на абсцеси в различни органи и разпространението по съседство, преодолявайки анатомичните бариери.

Причинителят Actinomyces Israeli е Грам-положителен неспорообразуващ анаеробен бактерий. Той представлява част от нормалната флора в устната кухина и гърлото при хора и животни.

Днес се счита, че актиномикозата е резултат на вътрешна инфекция, която прониква дълбоко в тъканите. След това се образува гранулом, който се обгражда от плътен инфилтрат. Инфекцията се разпространява по съседство, независимо от анатомичните бариери, като се образуват абсцесни кухини и фистулни ходове, които се отварят на повърхността на тялото.

В зависимост от входната врата и локализация на възпалителния процес се различават 3 основни форми на заболяването:

  • цервикофациална актиномикоза (шийна) - най-честата форма на заболяването. Локализацията на първичното огнище е във венците, пода на устната кухина, букалната лигавица и долната челюст. Образува се плътен зачервен възел, а по съседство - плътен инфилтрат, ангажиращ тъканите на шията. Надлежащата кожа е зачервена, топла, сформират се фистули, от които изтича гнойно съдържимо с прибавени жълтеникави друзи. По-късно може да се развие гнойно възпаление на надкостницата и костта
  • торакална актиномикоза (гръдна) - развива се при "спускне" на шийни абсцеси в средостението. Протича с картина на остра пневмония. При формиране на фистули може да се ангажира и належащата кожа
  • абдоминална актиномикоза (на корема) - входна врата са червата. Обикновено в областта на апендикса се сформират вътрекоремни туморни инфилтрати и абсцеси. Ангажирането на кожата е вторично

Диагнозата актиномикоза, неуточнена се поставя след доказване на друзите (микроколонии от филаментозни бактерии) в оцветени препарати от биопсия или секрети (при торакалната и абдоминалната форма).

Актиномикозата се лекува се с антибиотици - предпочита се пеницилина. При устойчивите форми се прилагат цефалоспорини. В някои случаи се налага хирургично лечение.

Протичането на актиномикозата е продължително, а прогнозата зависи от формата и локализацията на процеса. Цервикофасциалната форма има добра прогноза при своевременно лечение.

4.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО