Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Актиномикоза Цервикофациална актиномикоза

Цервикофациална актиномикоза МКБ A42.2

Цервикофациална актиномикоза МКБ A42.2 - изображение

Актиномикозата е рядко хронично инфекциозно заболяване.

Причинителят е Actinomyces israelii - Грам-положителен анаеробен бактерий, принадлежащ към семейство Actinomycetaceae, род Actinomyces. Не образува спори. Среща се като сапрофит в устната кухина и стомашно-чревния тракт на човека. Особено разпространен е в пародонтални джобове, зъбни плаки и кариозни зъби.

Цервикофациалната актиномикоза се среща най-често и съставлява около 50% от всички случаи на актиномикоза.

Инфекцията се разпространява по ендогенен механизъм - след травми в устната кухина или оперативни интервенции и стоматологични манипулации в тази област.

Цервикофациалната актиномикоза обхваща областите около устата, шията и главата. Бактерията навлиза през пародонта (тъканта около зъбите), рани на меките тъкани или през каналите на слюнчената жлеза. Смята се, че инфекцията може да възникне вследствие екстракция на зъб или от абсцес в устната кухина.

Клиничната картина се развива бавно. Тъканта около засегнатите зони става твърда, зачервена и оточна. На тези места се развиват абсцеси, които в крайна сметка фистулизират и изтичат жълто-сиви материи, може да се открие и гной.

Диагнозата се поставя трудно в началото. При поява на абсцеса с неговите характеристики диагностицирането на цервикофациална актиномикоза става по-лесно. При микробиологично изследване се изолира причинителя. Прави се и биопсия с хистологично изследване.

Лечението включва хирургична обработка на абсцесите, както и продължителен прием на Penicillin G.

Прогнозата е добра. След лечение настъпва пълно оздравяване. Ако не се лекува, инфекцията може да предизвика локално разрушаване на костите.

Превенцията на цервикофациалната актиномикоза се състои в поддържане на добра устна хигиена.

1.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО