Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Актиномикоза Абдоминална актиномикоза

Абдоминална актиномикоза МКБ A42.1

Абдоминална актиномикоза МКБ A42.1 - изображение

Актиномикозата е рядка грануломатозна болест, която се причинява от лъчистата Грам-положителна, анаеробна бактерия Actinomyces israelii.

Причинителят е широко разпространен в природата и се среща като сапрофит в устната кухина, стомаха и червата на човека, без да причинява заболяване. Придобива патогенност чрез инвазия на наранена или некротична тъкан. С напредване на инфекцията се формира грануломатозна тъкан, обширна реактивна фиброза и некроза, абсцеси, отводни канали и фистули.

Абдоминалната актиномикоза представлява 20% от всички случаи на актиномикоза. Обикновено се засягат апендикса и илеоцекалната област. Процесът най-често остава локализиран. Лимфаденопатията и хематогенното разпространение са рядкост.

Клиничната картина на абдоминалната актиномикоза протича хронично с фебрилитет до 39°C и болка ниско в корема. Характеризира се с поява на болезнени абсцеси по хода на храносмилателния тракт. Оплакванията са подобни на тези при апендицит или пелвиоперитонит. Инфекцията започва в стомашно-чревния тракт и се разпространява към коремната стена. Най-честите симптоми включват висока температура, повръщане, болки в коремната област, колики, треска. При прегледа може да бъде напипана тумороподобна маса.

Диференциална диагноза се прави с други заболявания на гастро-интестиналната система: дивертикулит, възпалителни заболявания на червата, болест на Крон, улцерозен колит, неоплазми на червата, чревна туберкулоза, апендицит, възпаление на жлъчния мехур, перфорирала язва.

Диагнозата се поставя чрез хистологично изследване -  вземане и анализ на биопсичен материал. Диагнозата е по-лесна в по-късните етапи на заболяването след появата на фистули по кожната повърхност.

Лечението на абдоминална актиномикоза се състои в хирургично премахване на гнойника, лечение перитонита или евентуално появилите се фистули. Назначава се антибиотична терапия за дълъг период от време - пеницилин, еритромицин и др.

4.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Абдоминална актиномикоза МКБ A42.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО