Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Коклюш Коклюш, неуточнен

Коклюш, неуточнен МКБ A37.9

Коклюш, неуточнен МКБ A37.9 - изображение

Коклюшът е остро, силно заразно инфекциозно заболяване на дихателните пътища, протичащо с характерна конвулсивна кашлица, често последвана от отделяне на гъсти слизести храчки.

Причинители на заболяването са бактерии от рода Bordetella.

Входната врата на заразата е лигавицата на горните дихателни пътища.

Инфекцията има въздушно-капков механизъм на предаване. Най-голямо значение има битовият начин на заразяване в домашна обстановка и в детските целодневни и седмични затворени колективи. Природният фактор има ограничено влияние. В тропическите страни коклюшът се среща по-рядко.

Инкубационният период на коклюш, неуточнен е между 4 и 21 дена. Възрастовата структура на епидемичния процес преди въвеждане на имунопрофилактиката се характеризира с висок относителен дял на децата от 1 до 4 години, следвани от децата от 5 до 9 години. По-рядко боледуват децата над 9 години. Тази закономерност се установява както в етапа преди въвеждане на имунопрофилактиката, така и в условията на масовата имунопрофилактика.

Клиничната картина започва с хрема, повишено сълзене от очите, треска, кашлица. След една до две седмици признаците и симптомите се влошават. Гъста слуз се натрупва и задържа в дихателните пътища, което води до неконтролируема кашлица. Тежките и продължителни кашлични атаки могат да предизвикат повръщане. Наблюдава се цианоза по лицето. Пациентите имат изтощен вид. При много хора, обаче се наблюдава само упорита суха кашлица.

Тийнейджърите и възрастните често се възстановяват без никакви проблеми. Когато възникнат усложнения, те са свързани със силната кашлица:

  • смачкани или спукани ребра
  • коремна херния
  • спукани кръвоносни съдове по кожата

При бебета, особено тези под 6-месечна възраст усложненията от коклюш са по-тежки и могат да включват:

  • пневмония
  • забавено дишане или спиране на дишането
  • обезводняване или загуба на тегло, поради трудности с храненето
  • припадъци
  • увреждане на мозъка

Диагнозата коклюш, неуточнен се поставя на базата на данните от клиничната картина, епидемиологичната обстановка, физикалният преглед, кръвните изследвания, рентгенологичното и бактериологичното изследване. Изследват се секрети и храчки от назофаринкса или директно се кашля на петри с хранителната среда на Борде и Жангу.

Тъй като бебетата и малките деца са с най-голям риск от усложнения от коклюш, по-вероятно е да се наложи лечение в болница. Усложненията при бебета под 6-месечна възраст могат да бъдат животозастрашаващи. Прилагат се антибиотици, спазмолитици, отхрачващи средства, а при нужда - кортикостероиди и кислород.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО