Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Листериоза Листериоза, неуточнена

Листериоза, неуточнена МКБ A32.9

Листериоза, неуточнена МКБ A32.9 - изображение

Листериоза, неуточнена е зооантропоноза, която протича като ангина със сепсис или менингоенцефалит.

Причинител на заболяването е Listeria monocytogenes - Грам-положителен кокобактерий. Размножава се при ниски температури. Устойчив е на външни и химични фактори. Намира се в почвата, водата и растенията, откъдето става заразяването на човека и животните.

Листериозата е спорадично заболяване със зачестяване през пролетно-летния сезон.

Заразяването става чрез:

  • храносмилателния тракт с контаминирано мляко или други храни
  • дихателните пътища - при инхалиране на инфектиран прах
  • лигавиците на гърлото, очите, носа
  • кожата

По-често се засягат индивиди със занижен имунитет - вроден или придобит. Среща се при новородени, възрастни, лекувани с имуносупресори, но не и при болни от СПИН.

При тежък ход на заболяването се развива листериозен сепсис с некротични възелчета и гнойни огнища в черния дроб, милиарни възелчета в слезката, гнойни огнища в менингите (невротропност на причинителя), абсцеси в мозъка.

При новородени заразяването на фетуса става антенатално - диаплацентарно чрез инфектирана амниотична течност или по време на раждане чрез инфектираните води. Заболяването е честа причина за аборт и преждевременно раждане.

Различават се следните клинични форми на заболяването:

  • ангинозно-жлезна
  • септична
  • нервна - менингитна или менингоенцефалитна
  • септико-грануломатозна
  • очно-жлезна

Листериозата може да протече остро, подостро, хронично, абортивно или безсимптомно.

Инкубационният период е средно 4-7 дни, а може и до 45 дни. Началото е остро с главоболие, висока температура в продължение на 3 дни до 3 седмици, придружена с втрисане, мускулни болки, адинамия, анорексия. Може да има запек или диария с повръщане.

Клиничният полиморфизъм на заболяването затруднява ранната диагноза. За нея се мисли при температурно състояние, придружено от ангина, лимфаденопатия, хепатоспленомегалия, патология от страна на ЦНС, неясно септично състояние и моноцитоза. Диагнозата се доказва чрез изолиране на причинителя и серологично с PCK.

Най-честите усложнения са изоставане в психомоторното развитие на детето и хидроцефалия.

Лечението на листериоза, неуточнена включва широкоспектърни антибиотици - амоксицилин, котримоксазол, еритромицин и др. Носителството се лекува само ако щамовете са патогенни, при това само при рискови контингенти - бременни, служители в родилни отделения, хранителни заведения и др.

Прогнозата без антибиотично лечение е лоша, с летален изход в 30% от случаите и се дължи най-вече на менингити, енцефалити и септични усложнения.

3.3, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО