Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Еризипелоид Други форми на еризипелоид

Други форми на еризипелоид МКБ A26.8

Други форми на еризипелоид МКБ A26.8 - изображение

Еризипелоидът е остро инфекциозно заболяване, което предизвиква възпаление на кожата (дерматит).

Причинител на еризипелоида е Erysipelothrix rhusiopathiae, който е Грам-положителна бактерия.

Източник на заразата са болните свине и други домашни животни. Входна врата е обикновено наранената кожа. Боледуват главно ветеринари, рибари, работници от предприятия за преработка на кожи.

Заболяването се среща по-често през топлите месеци на годината. Наблюдават се спорадични случаи, а понякога и епидемии.

В рубриката други форми на еризипелоид е разгледана т.нар. болест на Клаудер. Състоянието изключително рядко. Описано е за първи път от Клаудер през 1937 година.

Касае се за тежка системна дисеминирана инфекция.

Инкубационният период е от 2 до 7 дни.

Заболяването протича с треска, висока температура, обрив, особено по ръцете и краката, както и възпаление на лигавиците. Често имитира лимфангит и почти винаги лимфаденит в лакътната област. Наблюдават се ставни прояви в съседство с кожната плака и артрити. Често възникват ендокардити, пневмонии и др.

Боледуват най-често готвачи, месари, рибари, както и други лица, които влизат в контакт със заразено месо, продукти от животински произход или животински трупове. Заболеваемостта е висока през лятото и есента.

Диагнозата се поставя на базата на клиничните признаци. Причинителят се доказва микробиологично в кръв, ставна течност, секрет от кожните лезии и др.

Лечението на други форми на еризипелоид включва пеницилин в продължение на няколко дни в терапевтични дози и за локално приложение. При непоносимост към пеницилин се прилагат еритромицин, цефалоспорини, ципрофлоксацин и др.

Профилактиката се състои в осигуряване на контрол при клането на животни, използване на предпазно облекло, ръкавици, както и поддържане на лична хигиена.

Прогнозата на болестта на Клаудер е лоша. Смъртността при нелекувани случаи е висока.

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО