Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални зоонози Бруцелоза Бруцелоза, предизвикана от Brucella melitensis

Бруцелоза, предизвикана от Brucella melitensis МКБ A23.0

Бруцелоза, предизвикана от Brucella melitensis МКБ A23.0 - изображение

Бруцелозата е хронично-рецидивиращо заболяване, което се характеризира с колебания в температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи.

Възникват малки епидемии или спорадични случаи, предимно сред животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и т.н. Наблюдават се тежки усложнения, резултат на заболяването. Особено неблагоприятни икономически и стопански последици възникват при по-широко разпространение сред домашните животни. Бруцелозата е включена в арсенала на биологичните оръжия.

Причинители на бруцелозата са микроорганизми от рода Brucella.

Бруцелозата, предизвикана от Brucella melitensis е зооноза, която засяга едновременно повече органи и системи и има много тежко протичане. Заболяването има професионален характер с множество механизми на предаване на заразата.

Причинителят навлиза в организма на човек най-често през устата (алиментарен механизъм) при консумиране на заразени хранителни продукти или със замърсени ръце. Бруцелите могат да проникват в организма на човека и чрез кожата и лигавиците, както и през горните дихателни пътища.

Източник на заразата при бруцелоза, предизвикана от Brucella melitensis са основно кози и овце, говеда, крави, свине, коне, мулета, кучета, котки и др. Болният човек практически не е източник на зараза.

Локализацията на бруцелите в репродуктивните органи на животните е причина за основните признаци на заболяването - аборти и безплодие. През този период причинителите се отделят със заразения плод, плацентата, околоплодните обвивки и околоплодните води.

Предаване на инфекцията на хората става чрез контакт с тъкани, кръв, урина, вагинални отделяния, абортирали фетуси, плаценти от заразени животни и консумация на необработени и контаминирани мляко и млечни продукти.

Инхалаторно предаване на заразата е възможно в кошари, конюшни и кланици.

Симптомите на инфекцията с Brucella melitensis включват:

  • анорексия
  • болки в гърба
  • главоболие
  • умора
  • треска
  • мускулни болки
  • изпотяване
  • загуба на тегло

Профилактичните мерки са насочени към източниците на заразата, пътищата и факторите за предаване и повишаване невъзприемчивостта на населението.

Диагнозата бруцелоза, предизвикана от Brucella melitensis се потвърждава чрез установяване на причинителя в хемокултура, ликвор, урина, ставна течност, костен мозък на специални хранителни среди. Използва се и серодиагностика.

Лечението започва с общ режим и диета. Етиологичното лечение включва тетрациклини, хлорамфениколи, аминоглюкозиди, цефалоспорини и др. При по-тежките форми се прилага патогенетично лечение - вливане на глюкозно-солеви разтвори, витамини и др.

4.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО