Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Амебиаза Амебиаза, неуточнена

Амебиаза, неуточнена МКБ A06.9

Амебиаза, неуточнена МКБ A06.9 - изображение

Амебиаза, неуточнена е протозойно заболяване, което се причинява от едноклетъчния паразит Entamoeba histolytica, род Entamoeba, семейство Entamoebida.

Единствен източник на заразата е болният или безсимптомен носител, който отделя чрез фекалиите си амебните цисти, като за едно денонощие един цистоносител може да отдели над 300 милиони цисти.

Пътищата на разпространение на заболяването са:

  • хранителен
  • воден
  • контактно-битов

Заразяването настъпва при консумация на хранителни продукти, вода, зеленчуци и плодове, контаминирани с амебни цисти, както и при контакт с битови предмети, бельо, съдове за храна, играчки, дръжките на вратите и др. Възможен е и генитално-анален начин на заразяване при хетеросексуални и хомосексуални контакти.

Възприемчивостта е всеобща, но по-често страдат лицата с по-нисък социален статус, отслабен имунитет, предимно от мъжки пол. Заболяването се среща най-често във възрастта от 20 до 50 години.

След прекарана амебиаза няма траен имунитет и са възможни рецидиви и реинвазии.

Амебиазата протича в две клинични форми:

  • остра чревна амебиаза
  • хронична и рецидивираща амебиаза

Описани са и тежко протичащи форми на амебиазата - мълниеносно протичане. Среща се при 5-10 % от хоспитализираните пациенти с остра чревна амебиаза, предимно бременни жени, жени в следродовия период и сред страдащи от други изтощителни интеркурентни заболявания. Характеризира се с чести дефекации на кървави изпражнения, коремен дискомфорт, коликообразни болки и постоянни тенезми. Преобладава синдром на интоксикация с висока телесна температура, силна дехидратация до прострация, кръвотечение с перфорация на чревна стена и перитонит, прогресиращо влошаване на състоянието до летален изход за няколко дни или седмици.

Извънчревната амебиаза се характеризира с образуване на абсцеси във вътрешните органи - черен дроб, бели дробове, мозък и др. Наблюдават се също руптури на абсцесите в перитонеума, плеврата, перикарда.

Съществено значение за диагнозата има епидемиологичната анамнеза за пребиваване в страни с топъл климат, за преболедуване от амебиаза или данни за диария, паразитологични и инструментални методи.

Лечението на амебиаза, неуточнена е патогенетично и симптоматично. Назначават се десензибилизиращи и антихистаминови препарати и витамини. Болните се поставят на щадяща диета, с повишено количество на течности, ограничаване на въглехидратите и трудносмилаемите храни. Етиологичното лечение се провежда с противопаразитни препарати - метронидазол, тинидазол, тетрациклин и др.

3.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО