Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Амебиаза Амебен абсцес на белия дроб (J99.8*)

Амебен абсцес на белия дроб (J99.8*) МКБ A06.5

Амебен абсцес на белия дроб (J99.8*) МКБ A06.5 - изображение

Амебиазата е паразитно заболяване, причинено от Entamoeba histolytica. Среща като спорадични случаи, но са описани и взривове от водни епидемии. Заболяването се регистрира през всички сезони, но най-често през летните месеци. Амебиазата е космополитна антропоноза протозооза. Тя се среща повсеместно, но най-висока е заболеваемостта сред хората в тропическите и субтропическите страни. През последните години има данни за висока опаразитеност с E. histolytica на хомосексуалисти и болни лица от СПИН.

Често усложнения на заболяването е т.нар. амебен абсцес на белия дроб.

Абсцесът е кухина, изпълнена с гной, около която се наблюдава възпалителна реакция. Състоянието обикновено възниква след пробив на чернодробен абсцес в плевралната кухина или чрез попадане на амеби в белия дроб по хематогенен път. Абсцесът обикновено се разполага в долния десен лоб на белия дроб. Най-често се среща във възрастта от 20 до 40 години, като значително преобладава мъжкият пол.

Подробна информация за респираторни нарушения при други болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Протичането на амебния белодробен абсцес е протрахирано. Клиничната картина се характеризира със суха кашлица с експекторация на кафяви кървави храчки, болки в гърдите, диспнея, повишена температура. Рентгенографски се установяват пневмонични инфилтрати и в периферната кръвна картина левкоцитоза. При засягане на плеврата може да се развие емпием. Рентгенологично се установява хоризонтално ниво на ексудата в абсцеса.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните оплаквания на пациента, епидемиологичните данни, паразитологичните изследвания (изолиране на причинителя от слюнка), пълна кръвна картина и инструменталните изследвания - бронхоскопия, рентгенография, ехография, компютърна томография, радиоизотопно изследване.

Диференциална диагноза се прави с белодробен карцином, белодробна туберкулоза и др.

Лечението на амебен абсцес на белия дроб се състои в прилагане на противопаразитни препарати - метронидазол, тинидазол, дехидроеметин, тетрациклин и др. При неповлияване от противопаразитните препарати се прилага хирургично отстраняване на абсцеса.

3.0, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО