Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Основни покритосеменни (Basal angiosperms) Разред Nymphaeales Сем. Nymphaeaceae (Блатни рози) Син Лотос

Син Лотос

Сем. Nymphaeaceae (Блатни рози)

Син Лотос - изображение

Син Лотос е от семейство Блатни рози (Nymphaeaceae). Това е водно растение и вирее само в сладка вода. Листата са широко закръглени с размер 25-40 см в диаметър. Дръжките са им дълги колкото самото стебло и не се виждат от повърхността на водата. Стеблото и дръжките на листата за изцяло потопени под вода. Цветовете са 10-15 см в диаметър и са от сини до лилави на цвят. Те имат свойството да се отварят през деня малко след изгрева на слънцето и да се затваря цвета малко преди залеза на слънцето. Растението се среща и с други имена като: Синя египетска водна лилия или Свещена синя лилия.

Разпространение на Син Лотос

Това растение е било разпространено само по протежението на река Нил в Източна Африка. Сега е разпространено и в индийския континентал и Тайланд.

Използваема част на Син Лотос

Използва се само цветът на растението.

Химичен състав на Син лотос

В цветовете на растението се открива съдържание на алкалоидите нуциферин и апорфин. За тези алкалоиди се смята, че имат седативен ефект.

Приложение на Син Лотос

Това растение може да се използва като спазмолитик и успокоително.

Прилага се при болки в корема или при нервност, безпокойство, проблеми със съня.

Чай от син лотос се прави като цели цветове се варят за 10-20 мин. След това чая се прецежда и е готов за пиене.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаЛеченияСпортНовиниПсихологияЛайфстайлСоциални грижиТестовеРецептиДиетиХранене при...ИзследванияКлинични пътекиЗаведенияФизиологияВидеоИсторияСпециалисти