Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Arecales Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми) Акай бери (Евтерпа)

Акай бери (Евтерпа)

Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми)

Акай бери (Евтерпа) - изображение

Акай бери (Euterpe oleracea) е вид палмово дърво, което е част от семейство Палмови (Arecaceae). Нарича се още асаи или евтерпа.

Устройство на акай бери

акай бериВисочината на дървото достига от 25 до 30 метра. Обикновено няколко дървета растат на групи. Листата на евтерпата са дълги, издължени и заострени в краищата, както на повечето палмови дървета. Цвтовете са събрани в големи съцветия, многобройни са с малки размери. Баграта им е жълтеникава. Плодът акай бери е дребен и кръгъл с размери от 1 до 1,5 сантиметра. Цветът му е тъмнолилав, а когато е узрял напълно е черен.

Разпространение на акай бери

За родина на растението се счита устието на река Амазонка в Североизточна Бразилия.

Използваема част на акай бери

Употребяват се плодовете.

Химичен състав на акай бери

Акай бери е растение, което съдържа висок процент фибри, витамин А и С, желязо, калций, флавоноиди, както и различни киселини (аспартанова, глутаминова и олеинова). Освен това той е и богат източник на протеини, омега-6 и -9 мастни киселини, които са известни със своята превантивна роля за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Екзотичният плод е известен и с богатото си съдържание на антоцианини, подобни на тези в червеното вино, които са изключително полезни за доброто здравословно състояние на организма и са с ясно изразени противоракови свойства.

Лечебни свойства и приложение на акай бери

акай бериПлодовете притежават високи нива на антиоксиданти. Акай бери е  добър източник на незаменими мазнини и протеини. В него се съдържа комбинация от мононенаситени мазнини, фибри и фитостероли, комплекс от аминокиселини и микроелементи, както и други полезни съставки. Мастните киселини в акай са близки по съдържание с тези на маслините и зехтина, което ги прави богати на мононенаситени мазнини. Акай бери придобива широка популярност по света благодарение на множеството ползи, които има за здравето. В нетрадиционните методи за лечение се употребява за приготвяне на лекарства . Непреработеният сок от акай бери притежават силно детоксикиращи свойства и са предпочитани при желание за водене на здравословена диета.
евтерпаПроучване от 2011 година, проведено в Калифорния изследва ефектите на акай бери при метаболитен синдром (термин, използван за състояния, при които има различни рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2). Проучването разглежда промените в реактивните кислородни видове и активността на метаболитните пътища  при лица с наднормено тегло и високи нива на различни биохимични показатели след прием на 100 грама акай бери в продължение на 30 дни.
Предварително са направени измервания на плазмена глюкоза, инсулин, холестрерол и триглицериди.
След 30 дневния прием на акай бери отново са направени измервания на същитите показатели, които показват значително подобрение на стойностите.

Лечебни свойства на акай бери:

 • антиоксидантно - антоцианите, на които са богати плодовете акай бери притежават силно антиоксидантно действие. Те редуцират свободните радикали в организма и намаляват оксидативния стрес, който е причина за развитието на различни заболявания. Свободните радикали, чието наличие се причинява от химически замърсители в средата, вредни навици (тютюнопушене, злоупотреба с алокохол), консумация на нездравословни храни още са отговорни за ускоряването на процесите на стареене в организма;
 • имуностимулиращо;
 • противовъзпалително - изследвания проведени в Канада, сочат че ползите за здравето на сърцето от акай бери се дължат още на флавоновото химично съединение – велутин, който е мощен противовъзпалителен агент. Доказано велутинът води до редуциране на TNF-алфа, който индуцира възпалението, треската и вирусната репликация. Установено е, че TNF-алфа е отговорен за развитието на различни заболявания при човека – болест на Алцхаймер, злокачествени и възпалителни заболявания;
 • намалява нивата на "лошия" холестерол;
 • регулира нивата на кръвната захар - проучвания показвзат, че акай бери притежава способността да регулира нивата на кръвната захар. По този начин се улеснява разграждането на мазнините и въглехидратите в организма, което води до поддържане на здравословно телесно тегло;
 • подобрява храносмилането - в плодовете се съдържат високи дози фибри, които повлияват благоприятно върху храносмилателната система. Акай бери е считан за едно от най-добрите природни средства за пречистване на дебелото черво и черния дроб. Благодарение на фибрите се ускорява дебелочревния пасаж и се предотвратяват състояния като подуване, флатуленция (отделяне на газове) и констипация (запек);
 • подобрява работата на сърцето - акай бери намалява нивата на липидите в кръвта и така предотвратява отлагането на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, които представляват една от оснивните причини за развитие на коронарна сърдечна болест;
 • подобрява фертилитета при жени;
 • подобрява когнитивните способности и намалява стреса - тези лечебни свойства на акай бери се обуславят главно от неговата противовъзпалителната активност. Плодовете на евтерпата стимулират умствената активност, подобряват концентрацията и подпомагат за справяне със стреса. В състояния на психоемоционален стрес в организма се нарушава хормоналният баланс и се повишават нивата на стресовите хормони - главно на кортизола. Доказано е, че консумацията на плодовете акай бери понижава секрецията на кортизол от надбъбреците и по този начин овладява стреса;
 • омекотяващо и подхранващо кожата - много разпространена е употребата на акай бери при ранни признаци на стареене на кожата. В продължения на хилядолетия хората са прилагали плодчетата от евтерпа както вътрешно, така и външно за забавяне дегенеративните промени в кожата и за запазването на здравия й вид. Плодовете акай бери се използват още за предотвратяване появата на стрии и при суха кожа.

Заболявания и състояния, при които се прилага акай бери:

акай бери

 • рак;
 • автоимунни заболявания;
 • възпалителни процеси;
 • затлъстяване;
 • диабет;
 • констипация (запек);
 • подуване на корема;
 • висок холестерол;
 • анемия;
 • стресови състояния;
 • безплодие;
 • диария;
 • суха кожа;
 • жълтеница.

Начин на употреба:

акай бери Акай бери се прилага в различни форми - сурови или сушени плодове, чай, капсули или на прах. Обикновено е предпочитана хранителна добавка при диети, целящи намаляване на излишното телесно тегло. Това се дължи на ниският гликемичен индекс на плодовете.

В кулинарията плодчетата акай бери се използват за приготвяне и украса на различни печива, кремове и десерти. Широко разпространени са сокът и нектарът от акай бери, които се характеризират с приятен вкус и аромат.

Внимание!

Документирани са алергични реакции, предизвикани от консумацията на акай бери. Не е препоръчителна употребата на плодовете от бременни или кърмещи жени, тъй като липсва информация за действието му в тези състояния!

Още по темата:

4.1, 11 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/diet/acai-berries-and-acai-berry-juice-what-are-the-health-benefits
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5113045/
http://www.acaiberry.org/reviews/acai-balance.html
https://en.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7a%C3%AD_palm
https://draxe.com/acai-berry/
https://draxe.com/acai-bowl/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаДиетиБотаникаЛайфстайлРецептиХрани и ястияХранене при...ВидеоСъставкиИсторияЗдравни проблемиНовиниФизиологияПрезентацииТестовеИзследванияЗаведенияСнимкиПсихологияЕ-тата в хранитеПроизводителиКалкулатори