Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Тънкостите на китайската медицина

Тънкостите на китайската медицина

Тънкостите на китайската медицина - изображение

Съгласно китайската система всяко време на годината съответства на определен елемент (например огън или вода) и на два важни органа на тялото. Затова във всеки сезон сме предразположени към различни неразположения. Това може да се неутрализира с помощта на билки и билкови продукти. Този, който следва сезонните предписания, ще запази жизнената си енергия и ще избегне болестите.

Когато преминаваме на диета, и през ум не ни минава да погледнем календара. А източните диетолози са уверени: това, което е подходящо за лятото, съвсем не е подходящо за зимата. През пролетта организмът трябва да се изчисти, а през есента да се «запасим» за зимата. Диетолозите са уверени, че билките и подправките оказват огромно влияние на нашата Жизнена енергия и озволяват е малко средства да поддържаме баланса в тялото си.

Китайците делят продуктите на «студени» - подходящи за пролетта и за лятото, и «горещи» - нужни за есента и за зимата. Билките и продуктите, които също се делят на «студени» и «горещи», позволяват да се постигне равномерно кипене. При това организмът получава максимално енергия и питателни вещества. Освен това трябва да се отчитат особеностите на вашия организъм и мястото, на което живеете.


ЛЕТНИТЕ БИЛКИ

Мента - охлажда тялото, отваря порите и изпуска излишната мазнина, успокоява нервите, снема напрежението, подобрява съня. Заварете 1 лъжичка мента в чаша вода, след като престои 20 минути, прецедете и пийте по 2 чаши всеки ден.

Глог - успокоява и подобрява храносмилането. Пийте настойка от цвета и плодовете след обяд.


КОЕ Е ГРЕШКА?

Ако се храним недостатъчно, съкращаваме съня си... В резултат на това лятото се превръща в сезон на преумора и неумерена загуба на енергия. Ако към това се прибавят и гореща, мазна храна, алкохол, захар и кофеин, ще настъпи «прегряване на системата». Симптомите са главоболие, силна жажда, повдигане или безпричинно чувство на глад. Студената храна и питиета също могат да нарушат баланса, «супата в тенджерата ще престане да ври», ще се стигне до нарушение на храносмилането, диария, сънливост, умора и снижение на имунитета.

КОЕ Е ПРАВИЛНО?

За поддържане и за възстановяване на баланса е необходимо да ядете сурови плодове и зеленчуци, салати, бобови продукти, бяло месо. Храната трябва да е със стайна температура. След обяда си почивайте 2-3 часа.

ЕСЕННИТЕ БИЛКИ

Девесил - сгрява, подобрява дишането и храносмилането. Пийте всекидневно по 1 до 3 чаши настойка при хронични заболявания на дихателните пътища, а в по-малки количества - за профилактика.

Чесън - полезен при склонност към простуди, колебания в кръвното налягане, високо ниво на холестерола, нарушено кръвообращение, артрит. Яжте го суров, колкото се може по често.

КОЕ Е ГРЕШКА?

Често не можем да отвикнем от летния стил на хранене, а през есента има зеленчуци, плодове. Много от нас не се затрудняват да си ги приготвят и ги ядат сурови, но китайците смятат, че това не е съвсем правилно.

КОЕ Е ПРАВИЛНО?

Когато дойде есента, минете на варена храна. Увеличете количеството на рибата, на месото, на млечните продукти, на супите, картофите, ориза.

ЗИМНИТЕ БИЛКИ:

Канела - сгрява, подобрява храносмилането и работата на дробовете. Направете си чай от нея, можете да я прибавяте към други напитки.

Женшен - подобрява храносмилането и работата на дихателната система, помага за хроничната умора. Стрийте корен от женшен и заврете като чай. Употребява се от късна есен чак до пролетта.

КОЕ Е ГРЕШКА?

Забравете за усилената физическа работа и диетите. Изтощението за това време на годината е опасно. Хора с крехка психика дори може да стигнат до депресия.

КОЕ Е ПРАВИЛНО?

Яжте винаги топла храна. Увеличете дела на белтъчините в продуктите, а така също яжте орехи, тикви, лук, чесън. Лягайте си по-рано, а ако не ви се спи, се занимавайте с нещо приятно.

ПРОЛЕТНИТЕ БИЛКИ

Глухарче - ефикасно изчиства организма. Пие се като чай.
Цикория - полезна за черния дроб.

КОЕ Е ГРЕШКА?

Изобилието от сгряващи продукти - кафе, алкохол, захар, мляко, месо, мазнини. Това поражда раздразнителност и почервеняване на лицето, безсъние, главоболие, жажда, запек, мускулно напрежение в областта на шията и на плещите. Друга грешка: преждевременен преход на лятна «студена» храна води към депресии и отслабване на организма.

КОЕ Е ПРАВИЛНО?

Изчистете организма, като употребявате голямо количество листни зеленчуци. Варената храна да преобладава, а суровите плодове и зеленчуци да я допълват. Пийте чай с лимон, добавяйте лимонов сок там, където яденето позволява, отдайте предпочитание на бялото месо, на бобовите и на зърнените храни. Пийте зелен чай вместо кафе, ако е необходимо да се ободрите. През времето между 23 часа вечерта и 3 часа сутринта трябва непременно да сте отдадени на сън - тогава черният дроб сам се изчиства. И така пролетната лекота и енергия са ви гарантирани.

За Framar.bg: http://www.lekar.bg

3.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаЗдравни съветиИсторияЛюбопитноНовиниАнкетиЗаведенияСпортСнимкиСпециалистиЛеченияЛайфстайлОрганизацииРецептиГеографияНаправления в медицинатаДиетиАптекиПроизводители