Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Методът И Дзин разгадава и най-сложните диагнози

Методът И Дзин разгадава и най-сложните диагнози

Методът И Дзин разгадава и най-сложните диагнози - изображение

  С помощта на древния китайски метод за гадаене И Дзин много сложни диагнози може да намерят разрешение. В това е убеден писателят лечител Дончо Кръстев.

  Младият мъж работи като медицински фелдшер в община Гълъбово. Напук на ниските заплати и неясния си статут в здравната система Дончо цери бабите изключително ефективно. Тайната се крие в неговия оригинален подход за лечение, съчетаващ официалната медицина и онази древната, която някои пренебрежително наричат алтернативна.

  "От дълги години се занимавам с източна философия и методи на лечение. Постепенно си изградих своя методика. Тя се базира на съвременната медицина и на древната Аюрведа", разказва фелдшерът. Той е заклет привърженик на холистичния подход, който доскоро бе тема табу. Дончо е на мнение, че човекът не е просто пациент, а същество, изградено от мисли, чувства и действия. Разказва, че именно някъде в тяхната пресечна точка се крие разковничето на всяка болест.

  Коренът на болестите

  "Ето, идва при мен човек, който говори припряно. Ако аз му кажа: "Хайде бързо, че виж колко чакат на вратата", той ще се изнерви допълнително и ще се затвори в себе си, а той определено има проблем, който обаче далеч предшества здравословния. При разговор с него установявам, че трябва да успокоим нервите му. Давам му упражнение за хармонизация и успоредно с това за конкретното заболяване, което се е проявило", разказва фелдшерът.

  Според него западната медицина като Шерлок Холмс върви с лупа по дирите на следствието от болестта, лекувайки само диагнозата. За разлика от нея източната търси първопричинителя за това състояние. Т.е. защо всъщност човекът боледува.

  "Чрез приятелски разговор аз правя нещо като регресия, за да достигнем до ситуацията или до момента, в който човекът е тръгнал надолу. Оттам насетне следващата не по-лека задача е да направим нови настройки на съзнанието, за да не се повтаря това в бъдеще", обяснява Дончо Кръстев.

  Колелото на съдбата

  Особено при диагностика той разкрива енигмите на душата и тялото с помощта на И Дзин. Древният китайски метод за прорицание показва, че колелото на живота работи в 64 оборота. "Оказва се, че животът е цикъл от толкова стъпки. Всичко, което ни се случва, са варианти на тези стъпки. И след това всичко започва отначало", убеден е Кръстев.

  И Дзин мери баланса между Ин и Ян с помощта на три монети. Те се хвърлят шест пъти, като при всеки Дончо записва резултата. Ако той е Ин-ов, се отбелязва с прекъсната линия, ако е Ян-ов - с права. Накрая се получава хексаграма (шест линии), по която трансцедентално лечителят тълкува здравето и съдбата на хората. Всички варианти от диаграми се съдържат в "Kнигата на промените", която датира от 2852 г пр.Хр.

  Жена на средна възраст имала сериозни здравословни нарушения. Дончо разговарял с нея дълго време, но тя все заобикаляла най-важните му въпроси. Накрая след концентрация решил да хвърли И Дзин монетите.

  "Получи се хексаграма, която носеше информация - минало и много близък човек. Пациентката имаше редица здравословни проблеми, за които й дадох съответните лекарства. Тъй като бе с наднормено тегло, й съставих и една специална диета. Но след като видях резултата от хексаграмата, й казах, че ако иска да оздравее, трябва да прости на близкия човек, който я е наранил. Защото там се кореняха нейните проблеми", усетил Дончо. "Има комбинации от триграми, отговарящи за всички части от човешкото тяло. Грешка почти не е възможна при този биоенергиен духовен метод", твърди фелдшерът.

  Според неговите наблюдения, когато на някой човек например се паднат символите за небе и земя, то значи, че личността трупа негативи по линията на родителите. Неговата последна книга, посветена на И Дзин, се казва "Танцът на спиралата".

  Бичът на стреса

  На въпроса коя система за лечение е най-ефикасна за бича на нашето време - стреса, лечителят е откровен, че няма панацея. Трудността според него идва от начина, по който възприемаме действителността. Затова по-лесно било да свалиш температурата на човек, отколкото да промениш мирогледа му.

  Все пак даровитият фелдшер дава едно дихателно упражнение, свалящо напрежението. "Вдишваме 6 такта с корема, задържаме за два и издишаме за още шест."

  Преди време млада жителка на Гълъбово дошла с болки в стомаха. "Само по източната система й излезе всичко - от нарушенията в метаболитните процеси до запека, от който хронично страдаше. А тя ме гледа и само потвърждава с глава", описа ситуацията Кръстев.

  "Аз съм от Димитровград, но като цяло съм пътник", казва за себе си Дончо, който непрестанно търси нови пътища към здравето и сърцата на хората. Разказва, че от дълго време тренира и бойни изкуства. "От 20 години се занимавам с бойни изкуства и от поне десет с източна медицина. Намерил съм принципите, върху които да стъпя. Независимо от промените на човечеството древното познание винаги ни е съпътствало. Ту го забравяме обаче, ту се сещаме за него", обобщава фелдшерът.

  За да бъдем здрави и балансирани, съветва да държим корема си отпуснат. В противен случай той блокира цялата енергия в тялото и тръгват редица заболявания. Дончо Кръстев все пак отбелязва, че се ползва от достиженията на съвременната медицина. Не крие, че тя е безценна особено при спешните случаи. Иначе само най-големи лечители можели чрез акупресура или акупунктура да овладеят един масивен инфаркт.

За Framar.bg:

4.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаСпециалистиНовиниАнкетиЛюбопитноИсторияЗаведенияСпортСнимкиЛеченияХранене при...ЛайфстайлРецептиЗдравни съветиВидеоОрганизацииГеографияНаправления в медицината