Хранителна алергия
Хранителна алергия: представлява реакция на свръхчувствителност на имунната система към определени протеини от храната (яйца, фъстъци, ягоди, соя, риба, миди, краве мляко, пшеница, дървесни ядки). Веществата провокиращи тази реакция на имунната система се наричат алергени. Най-разпространените алергии са сенната хрема, екземите, астмата, хранителните алергии, алергиите към отрови на насекоми, както и лекарствените алергии. Алергичната реакция може да бъде съпроводена от бързопреходен сърбящ обрив, оток на дихателните пътища, затруднено дишане и преглъщане, дразнене и изтичане на секрети от очите и носа, коремна болка, диария, гадене, повръщане, виене на свят, замаяност, припадък. Много тежката алергична реакция се нарича анафилактичен шок, която може да бъде фатална ако не се лекува веднага. Хранителната алергия засяга около 6-8% от децата под 3-годишна възраст и до 3% от възрастните. Рискови фактори са недоимък на витамин D, затлъстяване, астма.
Хранителна алергия може да се активира не само при прием на определена храна, а и от някой други причини като:
- Външни причини за заболеваемост и смъртност - реакция след ваксинация.
- Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - непоносимост към лактоза.
- Болести на кожата и подкожната тъкан - атопичен дерматит.
- Болести на храносмилателната система - ахлоридия, цьолиакия.
- Други - фамилна предразположеност, атопия (атопичен синдром), страничен ефект от някой лекарствен медикамент (например антибиотик).
Коментари към Хранителна алергия