Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Увеличени лимфни възли

Увеличени лимфни възли

Увеличени лимфни възли: подуване на лимфните възли, които са част от имунната система на организма. В човешкото тяло има повече от 600 лимфни възли, но най-често подуване се наблюдава на тези лимфни възли, които се намират в областта на шията, под брадичката, мишниците и в областта на слабините. Подутите лимфни възли са известни също като лимфаденит и лимфаденопатия.

Увеличаването на лимфните възли може да се дължи на вирусна инфекция, при което лечението е симптоматично. Причината за увеличени лимфни възли може да бъде бактериална или гъбична инфекция, при което се изисква лечение за отстраняване на патогена.

Увеличените лимфни възли могат да се появят и с други симптоми като кървене на венците, настинка или грипоподобни симптоми (хрема, умора, треска, възпалено гърло, главоболие, кашлица), подуване на крайниците, обрив, затруднено преглъщане, респираторни проблеми като задух и хрипове, висока температура и други.

Ако подуването на лимфните възли продължава повече от две седмици и се наблюдава зачервяване, болезненост или твърдост в областта е необходима спешна медицинска консултация, тъй като може да става въпрос за метастази на редица злокачествени новообразувания.

2.5, 8 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

В по-широк смисъл (4)+

Свързани симптоми (5)+

Коморбидност (99)+

Синоними симптоми (2)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Увеличени лимфни възли

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА