0 продукта

Симптоми и признаци

Оток

Оток: увеличеното натрупване на течност в междуклетъчните пространства на кожата и подкожната тъкан. Отокът може да бъде възпалителен (ексудат) и невъзпалителен (трансудат).

Има много причини за възникване на оток: хипертония, физически упражнения, висока надморска височина, повишено налягане в кръвоносните съдове, медикаменти като стероиди, блокери на калциевите каналчета, нестероидни антиинфламаторни лекарства, естрогени и други.

Съществуват различни подтипове отоци. Цикълният оток е подтип, който се наблюдава предимно при млади жени по време на менструация. Появява се подуване в областта на краката и корема след седнало или изправено положение, подуване на лицето и клепачите при легнало положение. Може да се наблюдава оток, който се появява вследствие на прием на диуретици.

Подуване на двата крака, може да се наблюдава при продължително стоене или седене, особено в горещото време и да се натрупат течности в краката, глезените и прасците.

Венозната недостатъчност е често срещан проблем на отслабване на клапите на вените в областта на краката, което води до разширени вени и натрупване на течност.
 
Тежка форма на хронично заболяване на белите дробове като емфизем или хроничен бронхит води до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове на белите дробове.

Застойна сърдечна недостатъчност води до намаляване на способността на сърцето да изпомпва кръв като по този начин причинява натрупване на течност в белите дробове и други части на тялото. Подуването често е най-видимо в областта на стъпалата и глезените.

По време на бременност често може да се наблюдават отоци в областта на краката, тъй като бременната матка оказва натиск върху долната куха вена. Долната куха вена е основен кръвоносен съд, по който кръвта от краката се връща към сърцето. Задържането на течности по време на бременност може да бъде причинено и от по-сериозно състояние, наречено прееклампсия.
 
Ниски нива на протеин в кръвта, могат да се наблюдават при недохранване, бъбречни и чернодробни заболявания.

Типове (7)

В по широк смисъл (1)

Свързани симптоми (5)

Коморбидност (99)

Специфични категории (2)

Синоними симптоми (2)

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 28 Гласа
Сподели в Facebook

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.