Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Оток

Оток

от 21 окт 2011г.

Оток: увеличеното натрупване на течност в междуклетъчните пространства на кожата и подкожната тъкан. Отокът може да бъде възпалителен (ексудат) и невъзпалителен (трансудат).

Има много причини за възникване на оток: хипертония, физически упражнения, висока надморска височина, повишено налягане в кръвоносните съдове, медикаменти като стероиди, блокери на калциевите каналчета, нестероидни антиинфламаторни лекарства, естрогени и други.

Съществуват различни подтипове отоци. Цикълният оток е подтип, който се наблюдава предимно при млади жени по време на менструация. Появява се подуване в областта на краката и корема след седнало или изправено положение, подуване на лицето и клепачите при легнало положение. Може да се наблюдава оток, който се появява вследствие на прием на диуретици.

Подуване на двата крака, може да се наблюдава при продължително стоене или седене, особено в горещото време и да се натрупат течности в краката, глезените и прасците.

Венозната недостатъчност е често срещан проблем на отслабване на клапите на вените в областта на краката, което води до разширени вени и натрупване на течност.
 
Тежка форма на хронично заболяване на белите дробове като емфизем или хроничен бронхит води до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове на белите дробове.

Застойна сърдечна недостатъчност води до намаляване на способността на сърцето да изпомпва кръв като по този начин причинява натрупване на течност в белите дробове и други части на тялото. Подуването често е най-видимо в областта на стъпалата и глезените.

По време на бременност често може да се наблюдават отоци в областта на краката, тъй като бременната матка оказва натиск върху долната куха вена. Долната куха вена е основен кръвоносен съд, по който кръвта от краката се връща към сърцето. Задържането на течности по време на бременност може да бъде причинено и от по-сериозно състояние, наречено прееклампсия.
 
Ниски нива на протеин в кръвта, могат да се наблюдават при недохранване, бъбречни и чернодробни заболявания.

2.3, 12 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Типове (7)+

В по-широк смисъл (1)+

Свързани симптоми (5)+

Коморбидност (99)+

Специфични категории (2)+

Синоними симптоми (2)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Оток

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА