Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Мигрена

Мигрена

Мигрена: хронично заболяване, което протича с повтарящи се пристъпи от пулсиращо главоболие, което е едностранно и съпроводено с гадене, повръщане, фото и фонофобия.

Фактори, които оказват влияние върху етиологията на мигрената са генетична предиспозиция, ендогенни фактори като хормонални проблеми (менструалния цикъл при жените), екзогенни фактори като промяната на времето и сезоните (по-често през пролет и есен), промяна в атмосферното налягане, студ, преумора, топлина, силен шум или светлина, тютюнопушене, стресови ситуации, безсъние, глад, някои храни (шоколад, ядки, червено вино) и други.

Главоболието при мигрена е едностранно, пулсиращо, с ирадиация към челната и тилната област. Усилва се при физическа активност.

Терапията на мигрената трябва да се започне възможно най-рано. В началото на пристъпа се прилагат аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства. Прилагат се и пресинаптични агонисти на серотониновите рецептори, антиеметици (за потискане на гаденето и повръщането) и режим на покой, в легнало положение с намалена светлина и шумни дразнители.

3.0, 8 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

В по-широк смисъл (10)+

Свързани симптоми (9)+

Коморбидност (100)+

Синоними симптоми (10)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Мигрена

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА