Лош дъх на гранясало
Лош дъх на гранясало: представлява състояние, при което от устната кухина на пациента се долавя неприятен мирис на дъха наподобяващ миризмата на развалено/престояло. Дъхът на гранясало е характерен за мазнините като свинската мас, олио, масло и други. Лошият дъх от устата се означава с медицинския термин халитоза.
Лошият дъх на гранясало е симптом, който може да се дължи на:
- Инфекциозни и паразитни болести - псевдомонасна, стафилококова или стрептококова инфекция, туберкулоза.
- Болести на дихателната система - белодробен абсцес, аденоидит, тонзилит, пневмония, аспирационна пневмония, бронхит, синузит, озена (хроничен атрофичен ринит), фарингит, бронхиектазии.
- Болести на храносмилателната система - гингивит, зъбен абсцес, гастроезофагеална рефлуксна болест, зъбен кариес, езофагеална стриктура, язви в устата, чернодробна недостатъчност, пародонтит, обструкция на червата, дивертикул на Ценкер (Zenker's diverticulum), ахалазия на кардията.
- Външни причини за заболеваемост и смъртност - прием на някои лекарствени медикаменти.
- Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - ацидоза, триметиламинурия, муковисцидоза, гладуване, захарен диабет, нисковъглехидратна диета.
- Болести на пикочо-половата система - бъбречна недостатъчност, уремия.
- Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - синдром на Сьогрен (Sjogren's syndrome).
- Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - при някои отравяния, употреба на алкохол.
- Новообразувания - рак на ларинкса.
- Други - тютюнопушене, лоша хигиена на устната кухина, прием на някои храни (лук, чесън, силни подправки).
Коментари към Лош дъх на гранясало