0 продукта

Симптоми и признаци

Възпаление на черния дроб

Възпаление на черния дроб: патологичен процес, който възниква при инвазия и размножаване на микроорганизми (инфекция) в черния дроб. Възпалението на черния дроб е известно като хепатит.

Черният дроб е орган от храносмилателната система, който подпомага храносмилателния процес и извършва много други важни функции като превръщането на глюкозата в гликоген и обратно в чернодробните клетки; производството на фактори на кръвосъсирването; обработка и съхранение на желязо; производство на холестерол; превръщането на отпадните продукти от обмяната на веществата в урея, която се отделя в урината и други.

Първоначалните симптоми на възпаление на черния дроб са подобни на тези като при грип (коремна болка, мускулна умора, главоболие, гадене с или без повръщане, сърбеж по кожата, диария и други). Характерно е жълтеникаво оцветяване на кожата и склерите (бялото на очите), което е известно като иктерус (жълтеница) и потъмняването на урината.

Възпалението на черния дроб може да се дължи на злоупотребата с алкохол, дефицит на алфа-1 антитрипсин (наследствено състояние, което предразполага към увреждане на черния дроб и белите дробове), автоимунна реакция, намален приток на кръв към черния дроб, хемохроматоза (заболяване, което се характеризира с натрупване на излишно количество желязо в тялото), обструктивна жълтеница, болест на Уилсън (Wilson) и други.

В по широк смисъл (6)

Свързани симптоми (3)

Коморбидност (98)

Специфични категории (1)

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 22 Гласа
Сподели в Facebook

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.