0 продукта

Симптоми и признаци

Възпаление на черния дроб

Възпаление на черния дроб: патологичен процес, който възниква при инвазия и размножаване на микроорганизми (инфекция) в черния дроб. Възпалението на черния дроб е известно като хепатит.

Черният дроб е орган от храносмилателната система, който подпомага храносмилателния процес и извършва много други важни функции като превръщането на глюкозата в гликоген и обратно в чернодробните клетки; производството на фактори на кръвосъсирването; обработка и съхранение на желязо; производство на холестерол; превръщането на отпадните продукти от обмяната на веществата в урея, която се отделя в урината и други.

Първоначалните симптоми на възпаление на черния дроб са подобни на тези като при грип (коремна болка, мускулна умора, главоболие, гадене с или без повръщане, сърбеж по кожата, диария и други). Характерно е жълтеникаво оцветяване на кожата и склерите (бялото на очите), което е известно като иктерус (жълтеница) и потъмняването на урината.

Възпалението на черния дроб може да се дължи на злоупотребата с алкохол, дефицит на алфа-1 антитрипсин (наследствено състояние, което предразполага към увреждане на черния дроб и белите дробове), автоимунна реакция, намален приток на кръв към черния дроб, хемохроматоза (заболяване, което се характеризира с натрупване на излишно количество желязо в тялото), обструктивна жълтеница, болест на Уилсън (Wilson) и други.

В по широк смисъл (6)

Свързани симптоми (3)

Коморбидност (98)

Специфични категории (1)

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 22 Гласа
Сподели в Facebook

Одобрявате ли идеята на министър Москов за съкращаване на правата на неосигурените лица?

Да, заставам зад идеята - неосигурените трябва да имат само право на спешна помощ.
Да, заставам зад идеята - но социално-слабите трябва да имат възможност да получат доходи и тогава да им се изискват осигуровки.
Не мога да предвидя ефекта от тази идея, но вярвам, че ще е положителен.
Против идеята съм - тя няма да доведе до промяна и подобряване на здравната грижа.
Против идеята съм - неравнопоставеността ще доведе до социална криза с непредвидим изход.
Не мога да предвидя ефекта от тази идея, но вярвам, че ще е отрицателен.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.