0 продукта

Симптоми и признаци

Възпаление на черния дроб

Възпаление на черния дроб: патологичен процес, който възниква при инвазия и размножаване на микроорганизми (инфекция) в черния дроб. Възпалението на черния дроб е известно като хепатит.

Черният дроб е орган от храносмилателната система, който подпомага храносмилателния процес и извършва много други важни функции като превръщането на глюкозата в гликоген и обратно в чернодробните клетки; производството на фактори на кръвосъсирването; обработка и съхранение на желязо; производство на холестерол; превръщането на отпадните продукти от обмяната на веществата в урея, която се отделя в урината и други.

Първоначалните симптоми на възпаление на черния дроб са подобни на тези като при грип (коремна болка, мускулна умора, главоболие, гадене с или без повръщане, сърбеж по кожата, диария и други). Характерно е жълтеникаво оцветяване на кожата и склерите (бялото на очите), което е известно като иктерус (жълтеница) и потъмняването на урината.

Възпалението на черния дроб може да се дължи на злоупотребата с алкохол, дефицит на алфа-1 антитрипсин (наследствено състояние, което предразполага към увреждане на черния дроб и белите дробове), автоимунна реакция, намален приток на кръв към черния дроб, хемохроматоза (заболяване, което се характеризира с натрупване на излишно количество желязо в тялото), обструктивна жълтеница, болест на Уилсън (Wilson) и други.

В по широк смисъл (6)

Свързани симптоми (3)

Коморбидност (98)

Специфични категории (1)

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 22 Гласа
Сподели в Facebook

Колко редовно посещавате сайта www.framar.bg?

Това ми е първото посещение в сайта.
Влизам едва отскоро.
Влизам редовно, няколко пъти седмично.
Влизам редовно, няколко пъти месечно.
Влизам всеки ден.
Влизам когато имам нужда.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.