Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Имуноглобулин A (IgA) антитела срещу тъканната трансглутаминаза (IgA tTG)

Имуноглобулин A (IgA) антитела срещу тъканната трансглутаминаза (IgA tTG)

Имуноглобулин A (IgA) антитела срещу тъканната трансглутаминаза (IgA tTG) - изображение

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Необходима ли е предварителна подготовка?

Метод на провеждане на изследването:

Какво ще усещате по време на изследването?

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Резултати от проведеното изследване:

Кога не трябва да провеждате изследването?


Имуноглобулин A (IgA) антитела срещу тъканната трансглутаминаза (IgA tTG) се явяват високо специфични серологични маркери в диагностиката на цьолиакията (глутенова ентеропатия) и херпетиформения дерматит (болест на Дюринг).

Ензимът тъканна трансглутаминаза е най-важният автоантиген при глутеновата ентеропатия. Това е причината този тест да е от първостепенна важност за откриване на целиачна болест при деца и възрастни.

Серологичните изследвания за глутенова ентеропатия включват още изследването на:

  • анти-глиадиновите антитела (АГА);
  • антиретикулиновите антитела;
  • антитела срещу ендомизиума (ЕМА);
  • анти-актинови антитела (ААА);
  • по-новите в диагностиката анти-DGP антитела срещу деамидирани глиадинови пептиди;

Глутеновата ентеропатия (цьолиакия) е имуномедиирано заболяване на тънките черва у генетично предразположени деца и възрастни, предизвикано от имунологична свръхчувствителност към храните, съдържащи глутен.

Глутенът представлява смес от растителни белтъци (проламини и глутелини) и се съдържа предимно в пшеницата, овеса, ечемика, ръжта и други.
Глиадинът е най-застъпеният проламин в изброените житни растения. Когато попадне в лумена на тънките черва, глиадинът се разгражда от ензими до аминокиселини и пептиди. Главна роля в този процес заема ензимът тъканна трансглутаминаза (tissue transglutaminase, tTG) — това е калций-зависим ензим, който катализира превръщането на аминокиселината глутамин в глутамат.

Глиадинът е богат на глутамин и е субстрат за тъканната трансглутаминаза. При свързването си с tTG, глиадинът придобива имуногенни свойства, което при предразположени индивиди води до възпаление на чревната лигавица.
Клинично този автоимунен процес се проявява като цьолиакия.

  

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Имуноглобулин A (IgA) антитела срещу тъканната транслутаминаза - IgA tTG се изследват с цел:


Серологичното изследване се извършва при наличието на признаци на глутенова ентеропатия:

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Няколко седмици преди изследването за антитела срещу тъканната трансглутаминаза е необходимо да се консумират храни съдържащи глутен, за да е сигурно, че по време на тестването има образувани антитела.

Такава диета не се изисква при контрол на вече доказана глутенова ентеропатия.

 

Метод на провеждане на изследването:

За серологичното изследване за IgA tTG е необходимо да се вземе кръвна проба. Тя се взима от медицински лаборант, като оптималното време за изследване е сутрин на гладно.

Подробна информация за вземането на кръв ще намерите при:

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Подробна информация ще намерите при:

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземането на кръвна проба за изследване на имуноглобулини съществуват известни рискове.

Подробна информация ще намерите при:

 

Резултати от проведеното изследване:

Анти-tTG-IgA са антитела срещу ензима тъканна трансглутаминаза, чиято роля е да метаболизира белтъци, съдържащи глиадин.
Тези антитела са специфични и се позитивират при всички болни от глутенова ентеропатия или херпетиформен дерматит.

При болни с IgA-имунен дефицит няма да се позитивират антителата от клас Ig A. В тези случаи може да се открият анти-tTG от клас IgG или антитела срещу деамидиран глиадин (анти-DGP), които са от клас IgG и ще се позитивират и при IgA- дефицит.


   Резултати:

Нормални стойности 0-8 U/ml  (варират спрямо различните лаборатории)


Положителните резултати се дължат на:


Отрицателни резултати се наблюдават при:

  • Отсъствие на глутенова ентеропатия, т.е изследваното лице е здраво или оплакванията се дължат на друго заболяване;
  • Спазване на безглутенова диета поне половин година;
  • Ниски концентрации на Иг A, свързани с вроден дефицит на Иг А;


При симптоматични пациенти с висок титър на тъканните антитрансглутаминазни антитела ендоскопското изследване (с едновременно вземане на биопсия) понякога е излишно.

Ако по време на изследването и няколко седмици преди това пациентът е бил на диета без глутен, резултатите могат да бъдат фалшиво-отрицателни.

При стриктно спазване на безглутенова диета, след 6-12 месеца  стойностите на IgA-anti-tTG трябва да се понижат.


Кога не трябва да провеждате изследването?

Не са известни контраиндикации (противопоказания) за провеждане на изследването.

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияХранене при...ДиетиИсторияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиРецептиЛайфстайлОрганизацииБотаникаСоциални грижиКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиЛеченияНовиниСпортЗаведения