Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Алкална фосфатаза

Алкална фосфатаза

Алкална фосфатаза - изображение

Изследването на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) е тест, с помощта, на който се измерва количеството на този ензим в кръвта. Алкална фосфатаза се открива основно в черен дроб и кости и в по-малки количества в червата, бъбреците и плацента.

В черния дроб се открива най-много алкална фосфатаза. При възникване на някои състояния и заболявания се повишават нивата на този ензим в кръвта. Такива състояния са бързият растеж на костите през пубертета, заболявания като остеомалация, болест на Paget, хиперпаратиреоидизъм, заболявания на черен дроб.

При получаване на резултат с високи стойности на АФ е необходимо да се направят допълнителни изследвания за откриване на причината.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) се провежда в някой от следните случаи:

 • За откриване на заболяване или увреждане (цироза, хепатит, злоупотреба с лекарства и др.) на черния дроб.
 • За откриване на причината за настъпване на жълтеница – дали се дължи на заболяване на черния дроб или кръвта.
 • За откриване на заболявания на костите (рахит, остеомалация, костни тумори, болест на Paget), свръхпроизводство на паращитовиден хормон.
 • За проследяване на ефекта от проведената терапия.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Изследването на алкална фосфатаза може да е част от рутинното изследване на кръвта.

Не е необходимо да правите нищо преди провеждане на теста. Възможно е да се наложи да не се храните 10 часа преди провеждане на теста, защото след хранене особено след консумиране на тлъсти храни може да се повишат нивата на АФ.

Много лекарства могат да променят резултатите от теста. Съобщете на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате независимо дали са с рецепта или хранителни добавки.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Пробата от кръв за изследване на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на венозна кръв за изследване на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) е тест, с помощта, на който се измерва количеството на този ензим в кръвта.

 

   Нормални стойности:

Нормалните стойности на АФ могат да варират между различните лаборатории.

Възрастни: 30-126 units per liter (U/L)

Деца: 30-300 U/L

Жените в последните месеци от бременността имат високи нива на АФ, защото този ензим се произвежда от плацентата. Децата също имат по-високи стойности на АФ, което се дължи на бързия растеж на костите.

 

   Отклонения от нормата:

Повишени стойности на алкална фосфатаза:

 • Много високите стойности на АФ могат да се дължат на чернодробни заболявания (хепатит, цироза, рак или метастази в черен дроб), заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища (камъни).
 • Средно високите стойности на АФ може да се дължат на заболявания на костите (болест на Paget, остеомалация, рахит, тумори, метастази), хиперпаратиреоидизъм. Нормалното зарастване на костите също може да доведе до повишаване на нивата на АФ.
 •  Високите стойности на АФ може да се дължат на сърдечна недостатъчност, мононуклеоза, инфаркт, рак на бъбреците, сепсис.

 

Понижени стойности на алкална фосфатаза:

 •  Ниски стойности на АФ може да се дължат на недохранване и някои заболявания (целиакия, скорбут и др.) свързани с недобро и нарушено усвояване на хранителните вещества.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на алкална фосфатаза (АФ) може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • При прием на някои лекарства – антибиотици, противозачатъчни, аспирин, антидиабетни лекарства.
 • Ако сте бременна. При бременните жени нивата на АФ са по-високи.
 • Ако сте в менопауза. При жените в менопауза нивата на АФ са по-високи.
 • При деца и подрастващи. Децата и подрастващите имат по-високи стойности на АФ заради бързия растеж на костите.
3.1, 12 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияЗдравни съветиНовиниЗаведенияЛеченияСъставкиИсторияЛюбопитноБотаникаЕ-тата в хранитеСпортСпециалистиОрганизацииАлтернативна медицинаНормативни актовеПроизводителиСнимкиХранене при...РецептиКлинични пътекиДиетиЛайфстайлСоциални грижиХрани и ястияИнтервютаНаправления в медицината