0 продукта

Медицински изследвания

Алкална фосфатаза

Алкална фосфатаза - изображение

Изследването на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) е тест, с помощта, на който се измерва количеството на този ензим в кръвта. Алкална фосфатаза се открива основно в черен дроб и кости и в по-малки количества в червата, бъбреците и плацента.

В черния дроб се открива най-много алкална фосфатаза. При възникване на някои състояния и заболявания се повишават нивата на този ензим в кръвта. Такива състояния са бързият растеж на костите през пубертета, заболявания като остеомалация, болест на Paget, хиперпаратиреоидизъм, заболявания на черен дроб.

При получаване на резултат с високи стойности на АФ е необходимо да се направят допълнителни изследвания за откриване на причината.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследването на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) се провежда в някой от следните случаи:

 • За откриване на заболяване или увреждане (цироза, хепатит, злоупотреба с лекарства и др.) на черния дроб.
 • За откриване на причината за настъпване на жълтеница – дали се дължи на заболяване на черния дроб или кръвта.
 • За откриване на заболявания на костите (рахит, остеомалация, костни тумори, болест на Paget), свръхпроизводство на паращитовиден хормон.
 • За проследяване на ефекта от проведената терапия.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Изследването на алкална фосфатаза може да е част от рутинното изследване на кръвта.

Не е необходимо да правите нищо преди провеждане на теста. Възможно е да се наложи да не се храните 10 часа преди провеждане на теста, защото след хранене особено след консумиране на тлъсти храни може да се повишат нивата на АФ.

Много лекарства могат да променят резултатите от теста. Съобщете на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате независимо дали са с рецепта или хранителни добавки.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

Вземане на кръв от медицински специалист:

 • Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
 • Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
 • Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
 • Поставя се спринцовка;
 • Изпълва се спринцовката с кръв;
 • След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
 • Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
 • Притиска се мястото, от което е взета кръв.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Пробата от кръв за изследване на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на венозна кръв за изследване на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

 • На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото след като се извади иглата.
 • Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
 • При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

 

Резултати от проведеното изследване:

Изследването на алкална фосфатаза (АФ, alkaline phosphatase (ALP) е тест, с помощта, на който се измерва количеството на този ензим в кръвта.

 

   Нормални стойности:

Нормалните стойности на АФ могат да варират между различните лаборатории.

Възрастни: 30-126 units per liter (U/L)

Деца: 30-300 U/L

Жените в последните месеци от бременността имат високи нива на АФ, защото този ензим се произвежда от плацентата. Децата също имат по-високи стойности на АФ, което се дължи на бързия растеж на костите.

 

   Отклонения от нормата:

Повишени стойности на алкална фосфатаза:

 • Много високите стойности на АФ могат да се дължат на чернодробни заболявания (хепатит, цироза, рак или метастази в черен дроб), заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища (камъни).
 • Средно високите стойности на АФ може да се дължат на заболявания на костите (болест на Paget, остеомалация, рахит, тумори, метастази), хиперпаратиреоидизъм. Нормалното зарастване на костите също може да доведе до повишаване на нивата на АФ.
 •  Високите стойности на АФ може да се дължат на сърдечна недостатъчност, мононуклеоза, инфаркт, рак на бъбреците, сепсис.

 

Понижени стойности на алкална фосфатаза:

 •  Ниски стойности на АФ може да се дължат на недохранване и някои заболявания (целиакия, скорбут и др.) свързани с недобро и нарушено усвояване на хранителните вещества.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на алкална фосфатаза (АФ) може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

 • При прием на някои лекарства – антибиотици, противозачатъчни, аспирин, антидиабетни лекарства.
 • Ако сте бременна. При бременните жени нивата на АФ са по-високи.
 • Ако сте в менопауза. При жените в менопауза нивата на АФ са по-високи.
 • При деца и подрастващи. Децата и подрастващите имат по-високи стойности на АФ заради бързия растеж на костите.
Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 78 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Алкална фосфатаза" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Алкална фосфатаза"

1. малчо: (2013-03-10 12:18:50)

Здравейте! Приемам лекарство на което в листовката пише, че при прием е възможно да се повишат стойностите на алкалната фосфатаза. Въпросът ми е - колко дни трябва да минат след като го спра, за да бъде изследването точно? Благодаря!

2. www.framar.bg отговаря: (2013-03-11 09:13:14)

малчо

Здравейте! Приемам лекарство на което в листовката пише, че при прием е възможно да се повишат стойностите на алкалната фосфатаза. Въпросът ми е - колко дни трябва да минат след като го спра, за да бъде изследването точно? Благодаря!

Кое лекарство приемате?

3. малчо: (2013-03-11 09:25:16)

Здравейте, приемам Пиаскледин /за него прочетох, че в някой случаи може да повиши стойностите на АФ/ и Допелхерц за стави. Благодаря Ви!

4. www.framar.bg отговаря: (2013-03-11 09:41:52)

малчо

Здравейте, приемам Пиаскледин /за него прочетох, че в някой случаи може да повиши стойностите на АФ/ и Допелхерц за стави. Благодаря Ви!

Не би трябвало да имате съществен ефект върху изследванията! Ако желаете направете изследване една седмица без прием на Пиаскледин.

5. малчо: (2013-03-11 10:17:18)

Много благодаря, ще послушам съвета Ви! Приятен ден и успешна седмица!

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.