Начало Медицинска енциклопедия Лечения Пробиотици

Пробиотици

Пробиотици - изображение

Нарушеният баланс и недостига на полезни микроорганизми в тялото ни може да доведе до нарушения в имунния отговор, висока заболеваемост, подуване на корема, запек, стомашни киселини, инфекции на пикочните пътища, болки в мускулите, умора, излъчване на лоша телесна миризма и лош дъх, лошо състояние на зъбите, кожни заболявания и други. В този случай на помощ ни идват пробиотиците.

Пробиотиците са живи микроорганизми (бактерии и/или дрожди), които са или еднакви, или подобни на микроорганизмите намерени естествено в човешкото тяло и може да бъдат от полза за здравето.

Все още има много хора, които не са запознати с пробиотиците и значението им за организма. Въпреки това, предците ни от дълбока древност се възползват от положителния им ефект:

 • още през римската епоха са консумирали редовно сурово кисело зеле;
 • традиционна напитка на древната индийска култура е сладкото и солено ласи;
 • българите са известни по цял свят с чудодейното кисело мляко;
 • в бившите съветски републики много се е тачела напитката кефир;
 • азиатците от древността консумират мариновани краставици, ряпа, патладжани, лук, тиква, моркови.

Тогава обаче причината за положителния ефект на тези храни не е била известна. И така, до началото на 1900 година, когато руският учен Иля Мечников (лауреат на Нобелова награда през 1907 г. и наричан "бащата на пробиотиците") открива, че състоянието на стомашно-чревната флора ("добрите" бактерии) се определя от храната, която приемаме.

По-късно тези "добри" бактерии са наречени пробиотици, което идва от гръцката терминология и означава "за живот" Мечников установява, че несмлените частици от храната (и особено от белтъчините) ферментират в червата, а от там натрупаните токсини преминават в кръвта и влошават здравето на целия организъм. Още тогава той заключава, че приема на пробиотици може значително да намали този негативен ефект, да подобри здравословното състояние и да ни дари с дълголетие.

Въпреки, че обикновено мислим бактериите за вредни, реално много от тях помагат за нормалното протичане на телесните функции, включително смилането на приетата храна, синтеза на витамини, метаболизма на някои медикаменти. Те са отговорни не само за състоянието на стомашно-чревния тракт, а и за здравето на целия организъм - имайте предвид, че около 80% от имунната ви система всъщност "живее" в червата.

Храносмилателната ни система е "домакин" за около 500 различни вида микроорганизми. Една малка част от тях се намира в стомаха и тънките черва, но повечето са съсредоточени в дебелото черво. В тялото на здрав възрастен, клетките на микроорганизмите се очаква да са повече на брой от човешките клетки, със значителния коефициент от десет към едно.

Състоянието на "добрите" бактерии в дебелото черво обаче ежедневно е подложено на риск, вследствие на непълноценното хранене, приема на алкохол, тютюнопушенето, хормоналните колебания, стреса, хирургичните интервенции, приема на медикаменти, хлорираната питейна вода и други фактори.

Има все повече доказателства, че приема на пробиотици има благотворен ефект върху човешкото здраве. Пробиотиците работят, като балансират нивата на микроорганизмите в червата.

Редовния прием на пробиотици ще ви помогне за:

 • смилането на храната, особено за трудно смилаемите храни, към които някои хора са по-чувствителни;
 • подобряване усвояването на калций (който е от съществено значение за костите, мускулите и нервите);
 • повишаване синтеза на витамини от група В;
 • поддържане на здравословен баланс на чревната микрофлора;
 • (при жени) насърчаване на вагиналното здраве - предотвратяване и лечение на вагинални гъбични инфекции и инфекции на пикочните пътища;
 • лечение на диария, особено след лечение с някои антибиотици;
 • лечение на синдром на раздразнените черва;
 • предотвратяване развитието на рак на пикочния мехур;
 • помага при болестта на Крон;
 • поддържане на ремисия на улцерозен колит;
 • ускоряване лечението на някои чревни инфекции;
 • потискане растежа на вредни микроорганизми;
 • подпомагат лечението на диабет тип І;
 • подобряват мозъчната дейност, помагат при излагане на силен стрес и при депресивни състояния;
 • подходящи при лечение на Хеликобактер пилори (причинител на повечето стомашни язви);
 • предотвратяване и лечение на екзема при деца;
 • предотвратяване или намаляване тежестта на настинки, ушни инфекции, грип и дихателни инфекции;
 • намалява подуването на корема;
 • предотвратяване развитието на кариеси и дори лечение на гингивит и периодонтит;
 • при наличие на назални патогени (бактерии, паразитиращи в носа);
 • намаляване на нивата на холестерола;
 • лечение на затлъстяването - приема на пробиотици може значително да подпомогне загубата на излишното телесно тегло.

Пробиотиците изключително подобряват състоянието на чревната функция и поддържат целостта на лигавицата на червата. Особено важен е приема на пробиотици при провеждане на антибиотично лечение - антибиотиците имат функцията да унищожават и полезните бактерии в организма, освен патогенните, с което се нарушава естествената микрофлора. Важно е обаче да се спазва промеждутък от 2 часа между приема на антибиотика и пробиотика.

В днешно време все повече се увеличава честотата на автоимунните заболявания и алергиите, за които се смята, че имат известна връзка с разрастването на патогенни микроорганизми. Приема на пробиотици обаче подсилва имунната система, като я прави по-устойчива на тяхната атака. Освен това, някои щамове на "добрите бактерии" могат да инхибират растежа на патогени.

Приема на пробиотици е абсолютно необходим за недоносени бебета. Препоръчителен е и за бебета родени със секцио, понеже при тях се наблюдава значително редуциране количеството на бифидобактериите, в сравнение с бебетата, родени по естествен път.

Има много видове пробиотици. Те включват лактобацили (Lactobacillus), бифидобактерии (Bifidobacterium) и някои дрожди (като Saccharomyces boulardii). Лактобацилите и бифидобактериите са двата основни вида бактерии, които живеят в червата. Някои търговски щамове на тези групи бактерии се използват като пробиотици. Лактобацилите и бифидобактериите имат сериозно влияние върху състоянието на храносмилателната система и организма, като цяло.

Пробиотиците са на разположение на потребителите под формата на хранителни добавки за орална употреба, като капсули, таблетки, прахове, супозитории и кремове. В тях пробиотиците са в лиофилизирана форма, което ги предпазва от действието на храносмилателните ензими. Различните пробиотични продукти може да съдържат различни видове пробиотични бактерии и да имат различен ефект. Освен това, ефекта може да варира при различните хора.

Страничните ефекти са изключително редки (основно образуване на стомашни газове в началото на приема), поради естественото съществуване на тези микроорганизми в храносмилателната система. Известен риск съществува единствено при хора с увредена имунна система и критично болни пациенти.

Все пак е препоръчително да направите консултация с лекуващия Ви лекар, особено ако имате някакъв медицински проблем или вземате редовно определени медикаменти (пробиотиците биха могли да взаимодействат с лекарства като антибиотици или имуносупресори). Той ще определи подходящия за вас пробиотичен препарат, както и необходимата дозировка.

Прочетете още:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...ДиетиНормативни актовеСнимкиАлтернативна медицинаНовиниСпортТестовеПроизводителиИсторияХрани и ястияБотаникаАнкетиКлинични пътекиОрганизацииИнтервютаЗаведенияСоциални грижиОткритияОбразование