Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни ефекти на витамин В5 (пантотенова киселина)

Полезни ефекти на витамин В5 (пантотенова киселина)

Полезни ефекти на витамин В5 (пантотенова киселина) - изображение

Витамин В5, известен още като пантотенова киселина, е важен представител на витамините от група В.

В търговската мрежа е достъпен под формата на D-пантотенова киселина, както и синтезираните от нея декспантенол и калциев пантотенат.

Открит е за първи път през 1933 година от Roger J. Williams, като няколко години по-късно се установява точният строеж на субстанцията, което позволява нейното синтезиране по химичен път.

Името му произлиза от гръцки термин, означаващ "навсякъде" или "от всякъде", което е във връзка с изключително широкото разпространение на пантотеновата киселина в природата.

Множеството полезни ефекти на витамин В5 (пантотенова киселина) се дължат на неговите основни биологични свойства, свързани с регулацията и производството на редица важни ензими и субстанции в организма:

Витамин В5 - биологична роля

  • участва в процесите на окисление и ацетилиране
  • есенциален е за освобождаването на енергия и изграждането на клетките
  • има важна роля в обмяната на мазнините и протичането на липолизата
  • необходим е за синтезата на коензим А, някои невромедиатори (ацетилхолин), антистресови хормони (кортизон)
  • важен е за синтезирането на холестерола, хемоглобина и някои витамини (витамин А, витамин В12 и витамин D)
  • регулира редица неврологични процеси
  • участва в регулацията на моториката на интестиналния тракт
  • проявява хидратиращ ефект върху кожата и спомага за епителизацията при зарастването на рани
  • намалява натрупването на млечна киселина в мускулите и ускорява нейното елиминиране
  • притежава противовъзпалително действие, свързано с неговото участие в обменните процеси и синтезата на глюкокортикоиди в надбъбречната жлеза
  • повишава защитните сили на организма, стимулира производството на антитела

За осъществяване на своите основни биологични ползи пантотеновата киселина се приема в определени дози в зависимост от възрастта и някои физиологични особености:

  • новородени и кърмачета до 6 месеца: 1,7 милиграма
  • кърмачета до 1 година: 1,8 милиграма
  • деца от 1 до 3 години: 2 милиграма
  • деца от 4 до 8 години: 3 милиграма
  • деца от 9 до 13 години: 4 милиграма
  • деца над 14 години и възрастни: 5 милиграма
  • бременни жени: 6 милиграма
  • кърмачки: 7 милиграма

Витамин В5 - необходима дневна дозаВитаминът се открива в редица продукти с растителен или животински произход, като особено богати са следните:

  • месо и риба: пилешко, пуешко, патешко, говеждо, мазни риби
  • мляко, млечни продукти и яйца
  • зеленчуци: гъби, царевица, карфиол, зеле, броколи, домати, картофи
  • плодове: авокадо
  • бобови и зърнени култури

При съхранение, консервиране и топлинна обработка се губи голяма част от съдържащото се в храните количество на витамин В5.

По тази причина за набавяне на необходимите количества от субстанцията чрез диетата се препоръчва редовна консумация на сурови плодове и зеленчуци, минимална обработка на храната и избягване на рафинирани, консервирани и замразени продукти.

Основните полезни ефекти на витамин В5 (пантотенова киселина) намират приложение за профилактика на редица заболявания, както и като основно или допълнително лечение при редица заболявания.

Редица проучвания показват ролята на пантотеновата киселина в намалението на нивото на лошия (LDL) холестерол и триглицеридите, както и повишението на добрия (HDL) холестерол.

Това от своя страна оказва цялостен протективен ефект по отношение на развитието на атеросклероза и всички усложнения, свързани с хиперхолестеролемията.

Противоречиви данни съществуват относно ролята на витамин В5 в облекчаването на симптоматиката при пациенти с ревматоиден артрит. Установява се, че при пациентите с по-ниски нива на витамин В5 в кръвта е налице по-тежко протичане на болестта и подобряване на симптоматиката след продължителна суплементация с пантотенова киселина.

Лечебните свойства по отношение на различни кожни заболявания се изразяват в повишена заздравителна способност на епителните клетки, хидратиращ ефект и благоприятно повлияване на различните кожни раздразнения и сърбеж.

В спорта пантотеновата киселина се използва като хранителна добавка с цел повишаване на издръжливостта, намаляване на настъпването на умора, при мускулни крампи и дистрофии.

Витамин В5 - полезни ефектиВ големи дози и в комбинация с другите витамини от група В, пантотеновата киселина се използва при дефицит на вниманието, хиперактивност, раздразнителност, депресивни епизоди.

Препаратът е ефективен под формата на спрей при сухота на лигавицата на носа, както и при синдром на сухо око.

Мултивитаминни средства, съдържащи витамин В5, се използват като допълнително лечение при косопад, главоболие, възпалителни заболявания на гастроинтестиналния тракт, белодробни заболявания и астма, алергии, захарен диабет.

В клиничната практика рядко се наблюдава развитие на дефицит на пантотеновата киселина, поради нейното широко разпространение в природата.

Състоянието не е добре проучено, но се наблюдава бързо обратно развитие на симптоматиката след курс на терапия с витамин В5.

Симптоматиката е неспецифична и включва:

  • парестезии, мравучкане, изтръпване
  • мускулни крампи
  • хипогликемия и нарушена инсулинова резистентност
  • нарушения на съня, раздразнителност
  • загуба на апетит, гадене и повръщане
  • коремна болка и спазми
  • побеляване и изтъняване на косата
  • кожни депигментации, дерматит
  • надбъбречна недостатъчност
  • чернодробна енцефалопатия

Витамин В5 - лекарствени взаимодействияЗа осъществяване на оптималните полезни ефекти на витамин В5 (пантотенова киселина), често субстанцията се използва в комбинация с някои от другите витамини от група В, главно витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6 (пиридоксин), витамин В12 (цианкобаламин).

Необходимо е повишено внимание при едновременна употреба на витамина с някои медикаменти, като например антибиотици, главно тетрациклини, поради нарушено усвояване на противомикробния агент.

Сериозни странични ефекти могат да се развият при едновременна употреба с препарати за лечение на болестта на Алцхаймер, особено инхибиторите на холинестеразата (донепезил, галантамин, ривастигмин).

Системната консумация на алкохол, употребата на сънотворни лекарства и медикаменти, съдържащи естрогени, могат да повишат потребностите от витамин В5.

При прием на пчелно млечице и добавки от витамин В5 е възможно развитие на предозиране, тъй като пчелното млечице съдържа високи дози пантотенова киселина.

Многократно по-високите от препоръчителните дози водят до повишен риск от кървене, диария и алергични прояви.

За намаляване на риска от развитие на нежелани лекарствени взаимодействия и странични ефекти се консултирайте с Вашия лекар за необходимостта от допълнителен прием на пантотенова киселина.

5.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияСнимкиБотаникаСъставки