0 продукта

Лечения

Лечение на високо кръвно налягане

Лечение на високо кръвно налягане - изображение

В зависимост от стойностите на повишението кръвното налягане може да се класифицира в няколко степени:

  • оптимално (със систолно налагане по-малко или рабно на 120 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 80 mmHg),
  • нормално(със систолно налагане по-малко или рабно на 130 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 85 mmHg),
  • високо нормално (със систолно налагане по-малко или равно на 130-139 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 85-89 mmHg),
  • лека степен (1) (със систолно налагане по-малко или равно на 140-159 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 90-99 mmHg),
  • гранична (със систолно налагане по-малко или рабно на 140-149 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 90-94 mmHg),
  • умерена степен (със систолно налагане по-малко или равно на 160-179 mmHg и диастолно налягане по-малко или равно на 100-109 mmHg),
  • тежка степен (със систолно налагане по-голямо или равно на 180 mmHg и диастолно налягане по-голямо или равно на 110 mmHg).

При високо нормално кръвно не се прилага медикаментозно лечение, а само повишаване на физическата активност, намаляване на приема на висококалорична храна, спиране на тютюнопушенето и алкохола. По-здравословно хранене, което включва намаляване приема на животински и рафинирани растителни мазнини. Препоръчва се употребата на масло (олио) от рапица, ленено олио, зехтин екстра върджин. Увеличаване приема на зеленчуци и плодове и храни богати на фибри (пълнозърнести хляб, спагети и други). Препоръчителна е йогата и автогенния тренинг, които упокояват и релаксират тялото. С това те намаляват нивото на хормоните на стреса (адреналин и норадреналин), които са основните причинители на спазъм (свиване) на периферните кръвоносни съдове. Спазъмът на кръвоносните съдове е една от причините за повишаване на кръвното налягане.

При леката степен на повишаване на кръвното налягане, освен споменатите вече мерки се предприема и медикаментозно лечение, което включва един вид лекарствено средство. Като се започва почти винаги с тиазиден диуретик или бета блокер. При някои по специфични индикации може да се назначат други групи лекарства. Например ако болният с високо кръвно е и диабетик е препоръчително да се започне с АСЕ инхибитори. Ако проведеното лечение не доведе до намаляване на кръвното налягане трябва да се повиши дозата на медикамента или са се замести употребяваното лекарство с лекарство от друга група антихипертензивни средства.

При умерена степен на повишено кръвно налягане се комбинират два медикамента.

А при тежка степен три и повече лекарства до постигане на задоволителни ниски стойности на кръвното налягане. Подходящи комбинации са диуретици и бета блокер и калциев антагоност, диуретик и АСе инхибитор и калциев антагонист, диуретици и алфа 2 стимулатор и АСЕ инхибитор или калциев антагонист.

Тиазидните диуретици намаляват кръвното налягане като намаляват количеството на циркулиращата течност в кръвоносната система. Основни предтавители са: Chlortalidon, Indapamid в ниски концентрации (25 милиграма).

Бета адренергичните блокери се разделят в няколко групи: селективни бета1-агонисти: Acebutolol, Atenolol, Metoprolol, Nebivolol, неселективни бета антагонисти: Alprenolol, Pindolol, Sotalol, бета антагонисти с допълнителен ефект: Carvedilol, Labetalol. Избягват се при пациенти с А-V блок, болни с обструктивни белодробни заболявания.

АСЕ инхибиторите са подходящи за лечение на високо кръвно, когато то има следните съпътстващи заболявания: захарен диабет, исхемична болест на сърцето с преживян инфаркт, сърдечна недостатъчност. Има АСе инхибитори с двукратен прием - Enalapril, и такива, които се приемат три пъти на ден - Captopril. Като при употребата им може да се появи задух.

Калциевите антагонисти включват няколко групи лекарства със сходен ефект. Представители са: Verapamil, Diltiasem, Amlodipin, Felodipin, Nifedipin. Те не водят до повишаване на липидите и триглицеридите в кръвта, също и не повлияват инсулиновата чувствителност.

Алфа 1 адренергични рецепторни блокери - те намаляват периферното съдово съпротивление , с което намаляват повишеното кръвно налягане. Представители са: Prazozin, Urapidil, Terazosin. При приемането на първата доза от лекарството болните трябва да знаят, че има голяма вероятност тяхното кръвно налягане много рязко да се понижи и те да почувстват силна отпадналост и дори може да припаднат особено след рязко ставане от леглото. Затова ставането трябва да се става постепенно и бавно.

Ангиотензин II тип 1 рецепторни блокери също намаляват периферното съдово съпротивление. Представители са Eprostan, Candesartan, Losartan, Valsartan. Не трябва да се употребяват от бременни жени.

Хидралазин (Hydralazin) и Dihydralazin са вазодилататори. Те най-често се използва при бременни жени. Тези лекарства се използват много рядко поради многото си нежелани лекарствени реакции като почишаване на сърдечната честота, задръжка на течности и лупусен синдрон (автоимунно заболяване).

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.4, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Лечение на високо кръвно налягане" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Лечение на високо кръвно налягане"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.