Начало Медицинска енциклопедия Лечения Калиеви добавки

Калиеви добавки

Калиеви добавки - изображение

Калият е елемент, който участва в регулацията на водния баланс, кръвното налягане и поддържането на нивата на киселинност в организма. Наред с натрия и хлора, калият се определя като основен електролит, регулиращ преминаването на водните молекули през клетъчната мембрана. Той е главния вътреклетъчен йон с концентрация около 145 mEq/l, докато съдържанието му в извънклетъчната течност е около 4 mEq/l. Калият е необходим при предаването на нервните импулси, осигурява нормалната функция на мускулите и нервните и подпомага важни метаболитни процеси. Нивата на серумния калий са отправна точка при диагностицирането на аритмии, нервномускулни нарушения и нарушения във функцията на бъбреците. Диета с високо съдържание на калий се препоръчва за поддържане на оптимална сърдечна функция.

Калият и натрия са двата основни катиона, отговорни за поддържането на осмотичното налягане на вътреклетъчната и извънклетъчна течност. Двата електролита участват в регулацията на артериалното налягане и са необходими за правилното функциониране на сърцето и бъбреците.

Недостигът на калий може да причини мускулна слабост, аритмии, промени в настроението, гадене, повръщане, сухота на кожата, забавени рефлекси. Хипокалиемията се манифестира със слабост, мускулни крампи, нарушения на ЕКГ. Дефицитът на калий понижава естественото pH и нарушава образуването на съединителна тъкан. Най - често при дефицит на калий се развиват състояния като хипертония, застойна сърдечна недостатъчност, аритмии, депресия и умора.

Редица състояния водят до повишена загуба на калий от тялото - повръщане, диария, остра бъбречна недостатъчност, диабет. Също така много медикаменти могат да понижат нивата на калий в организма - диуретици, кортизон, продължителна употреба на аспирин, лаксативи. Ниското серумно ниво на калий може да бъде диагностицирано с помощта на кръвна проба и се повлиява от приложението на калиеви добавки. Познати са различни добавки - калиев ацетат, калиев бикарбонат, калиев цитрат, калиев хлорид, калиев глюконат.

Източници на калий са различни видове риба, месо, от зеленчуците - броколи, грах, домати, картофи, спанак, маруля, магданоз, от плодовете - цитруси, ябълки, банани, кайсии. Тъй като дефицитът на калий е рядко състояние, няма препоръчителна дневна доза. При възрастни нормалния прием на калий е между 1600 - 2000 mg дневно.

Най - честите странични ефекти от употребата на калиеви добавки са абдоминален дискомфорт, гадене, повръщане, диария. По - рядко се наблюдават мускулна слабост, забавен сърдечен ритъм, аритмии.

Повишеното ниво на калий е известно като хиперкалиемия. Тя може да има животозастрашаващ ефект върху организма. Хора, страдащи от бъбречна недостатъчност не бива да приемат калиеви добавки.

3.4, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Калиеви добавки

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛеченияСпортЗдравни съветиЛайфстайлДиетиАлтернативна медицинаНовиниБотаникаИсторияСъставкиМедицински изследванияЕ-тата в хранитеСнимкиИнтервютаХранене при...Храни и ястияАнкетиТестовеОрганизацииЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиПроизводителиЗаведения