0 продукта

Заболявания

Сулфонамиди мкб T37.0

Сулфонамиди - изображение

ФАРМАКОКИНЕТИКА: Сулфонамидите са структурни аналози на парааминобензоената киселина. При перорално прилагане повечето сулфонамиди се резорбират бързо в стомашно-чревния тракт. Сулфонамидите се разпределят добре в тъканите и телесните течности. Преминават кръвно-мозъчната и плацентарната бариера. Метаболизират се в черния дроб. Ацетилираните им метаболити са слабо водоразтворими и могат да изкристализират в бъбречните тубули.

ФАРМАКОДИНАМИКА: Противомикробната активност на сулфонамидите е свързана с наличието на пара-аминогрупата. Сулфонамидите конкурентно потискат ензима дихидроптероат-синтетаза и нарушават ситеза на фолиева киселина на чуствителните към тях микроорганизми. Проявяват бактериостатично действие. Сулфонамидите имат широк противомикробен спектър: Грам (+) бактерии (стрептококи, стафилококи, листерия), Грам (-) бактерии (коли, клепсиела, салмонела, шигела и др.), хламидии, токсоплазма.

ПОКАЗАНИЯ:

1. Сулфонамидите се прилагат за лечение на дихателни инфекции, инфекции на пикочните пътища, трахома, токсоплазма, нокардиоза.

2. Комбинираният препарат Котримоксазол (съдържа сулфонамид и триметоприм, поради, коетопроявява бактерицидно действие) има добър терапевтичен ефект при бронхити, синуити, отити, уроинфекции, простатити, бруцелоза, нокардиоза, пневмоцистоза.

3. Комбинираният препарат Sulfasalazin се използва за лечение на неспецифичен язвен колит, болест на Крон и ревматоиден артрит.

4. Комбинираният препарат Fansidar (сулфадоксин/пириметамин) се прилага при токсоплазмоза и хлороквин-резистентна малария, причинена от Plasmodium falciparum.

КЛАСИФИКАЦИЯ:

1. Сулфонамиди с добра стомашно-чревна резорбция:

- Sulfisoxazole (Gantrisin)

- Sulfadiazine

- Sulfamethoxazole (Gantanol)

- Sulfadimethoxine (Depot-Sulfamid)

2. Сулфонамиди със слаба стомашно-чревна резорбция:

- Sulfaguanidine

3. Сулфонамиди за локално приложение

- Sulfacetamide - прилаган за лечение на бактериални възпаления на клепачите, конюнктивата, трахома и след екстракция на чужди тела.

- Silver sulfadiazine (Flammazine) - използва се за лечение на дикубитални рани, изгаряния 1-3 степен, трофични язви, инфектирани рани.

4. Сулфонамиди, комбинирани с триметоприм

- Co-trimoxazol, Trimezol

- Lidaprim, Kelfiprim

5. Сулфонамиди, комбинирани с 5-аминосалицилова киселина

- Sulfasalazine - прилага се при лечение на болест на Крон, неспецифичен язвен колит и ревматоиден артрит. Препаратът представлява сулфапиридин и 5-аминосалицилова киселина. Нежеланите ефекти на препарата са анорексия, гадене, повръщане и коремни болки, главоболие, шум в ушите, повишена температура, кожни обриви.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ЕФЕКТИ НА СУЛФОНАМИДИТЕ: Най-често се появяват усложнения от страна на стомашно-чревния тракт - гадене, повръщане и диария. При лечение със сулфонамиди е възможно и алергични реакции - фотодерматити, макуло-папулозни обриви (петнисто - изпъкнали образувания на кожата), висока температура, съдови реакции и др.

Сулфонамидите имат и нефротоксичен ефект (с увреждане на бъбреците) - формират се кристали във бъбречните тубули, кръв в урината и запушване на пикочните пътища. Проявяват и хематотоксичен ефект (липса на червени, бели кръвни клетки, както и тромбоцити) т. е потиска функцията на костния мозък. При пациенти с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназата в еритоцитната мембрана сулфонамидите могат да провокират разрушаване на червените кръвни клетки. При прилагане на сулфонамиди на новородени и недоносени деца е възможно да се наблюдава керниктер поради изместването на билирубина от плазмените белтъци от сулфонамидите и увеличаване на свободния билирубин и отлагането му в мозъка. Поради това сулфонамиди не трябва да се прилагат на третия триместър на бременността и на новородени деца.

 

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.6, 9 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Сулфонамиди" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Сулфонамиди"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.