Сулфонамиди МКБ T37.0

Сулфонамиди МКБ T37.0 - изображение

ФАРМАКОКИНЕТИКА: Сулфонамидите са структурни аналози на парааминобензоената киселина. При перорално прилагане повечето сулфонамиди се резорбират бързо в стомашно-чревния тракт. Сулфонамидите се разпределят добре в тъканите и телесните течности. Преминават кръвно-мозъчната и плацентарната бариера. Метаболизират се в черния дроб. Ацетилираните им метаболити са слабо водоразтворими и могат да изкристализират в бъбречните тубули.

ФАРМАКОДИНАМИКА: Противомикробната активност на сулфонамидите е свързана с наличието на пара-аминогрупата. Сулфонамидите конкурентно потискат ензима дихидроптероат-синтетаза и нарушават ситеза на фолиева киселина на чуствителните към тях микроорганизми. Проявяват бактериостатично действие. Сулфонамидите имат широк противомикробен спектър: Грам (+) бактерии (стрептококи, стафилококи, листерия), Грам (-) бактерии (коли, клепсиела, салмонела, шигела и др.), хламидии, токсоплазма.

ПОКАЗАНИЯ:

1. Сулфонамидите се прилагат за лечение на дихателни инфекции, инфекции на пикочните пътища, трахома, токсоплазма, нокардиоза.

2. Комбинираният препарат Котримоксазол (съдържа сулфонамид и триметоприм, поради, коетопроявява бактерицидно действие) има добър терапевтичен ефект при бронхити, синуити, отити, уроинфекции, простатити, бруцелоза, нокардиоза, пневмоцистоза.

3. Комбинираният препарат Sulfasalazin се използва за лечение на неспецифичен язвен колит, болест на Крон и ревматоиден артрит.

4. Комбинираният препарат Fansidar (сулфадоксин/пириметамин) се прилага при токсоплазмоза и хлороквин-резистентна малария, причинена от Plasmodium falciparum.

КЛАСИФИКАЦИЯ:

1. Сулфонамиди с добра стомашно-чревна резорбция:

- Sulfisoxazole (Gantrisin)

- Sulfadiazine

- Sulfamethoxazole (Gantanol)

- Sulfadimethoxine (Depot-Sulfamid)

2. Сулфонамиди със слаба стомашно-чревна резорбция:

- Sulfaguanidine

3. Сулфонамиди за локално приложение

- Sulfacetamide - прилаган за лечение на бактериални възпаления на клепачите, конюнктивата, трахома и след екстракция на чужди тела.

- Silver sulfadiazine (Flammazine) - използва се за лечение на дикубитални рани, изгаряния 1-3 степен, трофични язви, инфектирани рани.

4. Сулфонамиди, комбинирани с триметоприм

- Co-trimoxazol, Trimezol

- Lidaprim, Kelfiprim

5. Сулфонамиди, комбинирани с 5-аминосалицилова киселина

- Sulfasalazine - прилага се при лечение на болест на Крон, неспецифичен язвен колит и ревматоиден артрит. Препаратът представлява сулфапиридин и 5-аминосалицилова киселина. Нежеланите ефекти на препарата са анорексия, гадене, повръщане и коремни болки, главоболие, шум в ушите, повишена температура, кожни обриви.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ ЕФЕКТИ НА СУЛФОНАМИДИТЕ: Най-често се появяват усложнения от страна на стомашно-чревния тракт - гадене, повръщане и диария. При лечение със сулфонамиди е възможно и алергични реакции - фотодерматити, макуло-папулозни обриви (петнисто - изпъкнали образувания на кожата), висока температура, съдови реакции и др.

Сулфонамидите имат и нефротоксичен ефект (с увреждане на бъбреците) - формират се кристали във бъбречните тубули, кръв в урината и запушване на пикочните пътища. Проявяват и хематотоксичен ефект (липса на червени, бели кръвни клетки, както и тромбоцити) т. е потиска функцията на костния мозък. При пациенти с дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназата в еритоцитната мембрана сулфонамидите могат да провокират разрушаване на червените кръвни клетки. При прилагане на сулфонамиди на новородени и недоносени деца е възможно да се наблюдава керниктер поради изместването на билирубина от плазмените белтъци от сулфонамидите и увеличаване на свободния билирубин и отлагането му в мозъка. Поради това сулфонамиди не трябва да се прилагат на третия триместър на бременността и на новородени деца.

 

4.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Сулфонамиди МКБ T37.0

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Сулфонамиди МКБ T37.0

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО