0 продукта

Заболявания

Гърчове, некласифицирани другаде мкб R56

Гърчове, некласифицирани другаде - изображение

Гърчове в детска възраст

Гърчовете представляват внезапни неволеви съкращения на кускули, мускулни групи или на цялата теелсна мускулатура. По своята характеристика те биват клонични, тонични и клонично-тонични. Клоничните се изразяват в краткотрайни повтарящи се контракции на мускулите, атоничните- в продължително тонично съкращение.

Генерализираните гърчове обикновено се придружават от загуба на съзнанието, но тоничният гърч при тетанус и при стрихниново отравяне например не води до помрачаване на съзнанието. Гърчовете са чест симптом в детска възраст.

Нервните клетки на главния мозък могат да реагират с гърчови импулси на най-различни дразнители: механични, осмотични, термични, електрични, токсични, химични, биологични. В зависимост от това, дали се открива органична причина, или не, гърчовете се определят като органични и функционални.

В практиката много често два и повече етиологични фактора обуславят възникването на гърчовете.

Патогенезата на гърчовете в общи линии е еднаква въпреки разнообразието на етиологичните фактори. Най-често под въздействието на патологичните дразнители, от клетките на мозъчната кора или подкорието излизат импулси до съответните мускулни групи, респ. До цялата мускулатура при генерализираните гърчове. Продължителността на гърча зависи от времетраенето на възбудния процес и настпването на задпределно задържане.

Гърчовете могат да бъдат еднократни и рецидивиращи. Освен това в зависимост от локализацията на възбудното огнище те могат да засегнат само един крйаник, едната половина на тялото или цялото тяло.

Гърчовете, които се появяват в хода на някое друго заболяване, както например дизентерия, пневмония, морбили и т.н., са вторични или симпотматични и изчезват с основното заболяване. В други случаи гърчовете са единствена или водеща изява на заболяването (напр. епилепсия, спазмофилия, хипогликемия и др.). Всеки повтарящ се гърчов припадък дава основание да се мисли за епилепсия или за трайно смущение в метаболизма.

Разпознаването на гърча не представлява трудност особено когато е генерализиран. Той настъпва внезапно с обща тонична контракция на цялата мускулатура, последвана от клонично-тонични гърчове на крайниците. Детето загъбва съзнание, погледът се обръща нагоре, понякога се наблюдава и нистагъм, лицевата мускулатура потрепва, на устата се появява пяна, която може да стане кръвава, ако болното си прехапе езика. След тоничното изопване на крайниците последват клонични трепкания. Поради включването на дихателната мускулатура в гърчовете може да настъпи цианоза, понякога детето издава звуци и изписквания, в други случаи се наблюдават примлясквания. Често последва изпускане по малка и голяма нужда. След успокояването на гърча болното изпада в продължителен сън. 

Видове гърчове, некласифицирани другаде

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 16 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Гърчове, некласифицирани другаде" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Гърчове, некласифицирани другаде"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.