Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до нервната и костно-мускулната система Анормални непроизволни движения Гърч и спазъм

Гърч и спазъм МКБ R25.2

Гърч и спазъм МКБ R25.2 - изображение

Гърчовете и спазмите са различни болестни прояви, обединени от техния пристъпен характер на клинична изява. Пристъпът може да бъде с единствена или водеща двигателна проява и тогава се нарича гърч. В други случаи пристъпите могат да имат съвсем различна клинична изява, при която гърчът или въобще липсва, или е много дискретно представен. Съвременната неврология въведе обединителното понятие епилептичен пристъп, като включва в него както конвулсивните пристъпи — гърчове в тесния смисъл, така и пристъпите с не конвулсивен характер, независимо от причината, която ги предизвиква.
Гърчовете, означавани още като епилептиформени прояви, представляват пристъпно повтарящи се съкращения на скелетната мускулатура.
Те се разделят на

  • клонични
  • тонични
  • тонично-клонични

Клоничните гърчове се характеризират се със съкращаване и отпускане на една или друга мускулна група, но могат да се разпространят и обхванат една цяла телесна половина. Най-често са резултат на възбудно огнище в gyrus praecentralis.

Тоничните гърчове представляват повишаване тонуса на мускулите. Те могат да обхванат мускулатурата на цялото тяло или на отделен крайник. В зависимост от това, кой тонус е по-силно изразен (на флексорите или на екстензорите) крайникът е спастично свит или изпънат, тялото обикновено е в състояние на опистотонус. Подобни гърчове се наблюдават при туберкулозен менингоенцефалит, мезенцефални форми на различни енцефалити, мозъчни тумори. Смята се, че патологични процеси в мезенцефалона водят до функционална децеребрация и всички подкорови структури се освобождават от контрола на мозъчната кора.

Гърчовете с тонично — клоничен характер са типични за големите епилептични припадъци.
В зависимост от мускулните групи, които обхващат, гърчовете могат да бъдат

  • генерализирани–обхващащи цялото тяло
  • парциални–обхващащи отделен мускул или мускулна група.

Причините за поява на гърч са разнообразни. Един от най-честите е температурният гърч–възникващ при внезапно повишаване на температурата, вследствие на инфекциозно заболяване. Засягат се деца между 3 месеца и 5 години. Различни мозъчни лезии (увреди) могат да предизвикат гърчове симптоматика–мозъчен инфаркт, преходна исхемична атака, мозъчни кръвоизливи или тумори, менингити и енцефалити, болест на Алцхаймер и други. Епилепсията е честа причина за гърч. Натравяния с невротоксични вещества са друга причина за гърч. В това число влиза прекомерната употреба на алкохол, наркотици (амфетамини, кокаин и други), лекарства от групата на барбитуратите и сънотворните. Не на последно място като причинител на гърч е и топлинният удар.
Клиничната картина при гърчовете се съпътства и от допълнителни симптоми като временна загуба на съзнание, промяна в емоционалното състояние–внезапно чувство на паника, радост и неконтролируем смях и други. Може да са налице зрителни смущения — халюцинации, неясно виждане. Металният вкус в устата е също често срещан симптом.
Лечението на гърчовете състояния в амбулаторната практика е с приложението на диазепам — дозиран според килограмите и приложен интрамускулно.

diazepam

3.1, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гърч и спазъм МКБ R25.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Гърч и спазъм МКБ R25.2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия