0 продукта

Заболявания

Болки в областта на корема и таза мкб R10

Болки в областта на корема и таза - изображение

Определение:

Болката е неприятно, субективно усещане, причинено от дразнене на рецепторите за болка, които са разположени по периферията на нервните окончания в коремната или тазовата област. Дразненето от рецепторите се предава към главния мозък – хипоталамуса, което се препраща към мозъчната кора, от където болката придобива емоционален характер.

Етиология:

Заболяванията,при което се среща коремна болка най-общо могат да се разделят на:

- заболявания от коремните органи – колики, язвена болест, гастрит, апендицит, дивертикулит, волвулус, болест на Крон, запек, инвагинация, чревни паразити, херния, чревна полипоза, перитонит, хепатит, холелитиаза, тумори на черния дроб, ехинокок на черния дроб, панкреатит, тромбоза на вена лиеналис, карцином на панкреаса, инфаркт на слезката, уроинфекции, аномалии на отделителната система, торзио на тестисите или яйчниците, ендометриоза, мезентериален или туберкулозен лимфаденит, хочкинов или нехочкинов лимфом.

- заболявания от извънкоремните органи – пневмония, бронхиална астма, перикардит, хипертензивни кризи, ревматична болест, лупус еритематодес, васкулити, мигрена, тумори на гръбначния мозък, херпес зостер, левкемия, хемофилия, хипергликемии и хипогликемии, интоксикации с олово и други.
 

Клинична картина:


Съществуват три вида коремна болка: висцерална, соматична и отразена.

Висцералната коремна болка се дължи на разтягане, усукване, прегъване на кухи коремни органи. Тази болка не е добре локализирана. Съчетана е с вегетативни реакции. Притискането на корема облекчава висцералната болка.

Соматичната болка се дължи на засягане на паренхимните органи и на париеталния перитонеум. Соматичната болка е добре локализирана, като локализацията и зависи от засегнатите органи. Характерна е мускулната защита и хиперестезия при палпация. Движението и палпацията на корема засилват соматичната болка и болните се принуждават да лежат неподвижно.

Коремната болка според начина на възникване се разделя на остра – когато възниква за първи път и рецидивираща – когато са налице най-малко три епизода на коремна болка.

Диагноза:

Диагнозата се основава на анамнестичните данни за:
- времето и начина на възникване на болката
- влияе ли се от медикаменти, нахранване, позиция на тялото
- постоянна ли е или интермитираща
- къде е локализирана болката и каква е нейната ирадиация
- с какви други симптоми се съпътства болката
- имало ли е други епизоди на болка в миналото.

В съображение влизат още: оглед, палпация, перкусия, аускултация, кръвна картина, изследване на урина, електролити, глюкоза, амилаза, киселинно-алкално равновесие.

Лечение:

При наличие на коремна болка следва да се направи опит да се разграничат коремните от извънкоремните заболявания, т.е да се установи дали коремната болка се дължи на заболяване на коремен орган или е симптом на друго извънкоремно заболяване – дихателна, нервна система, съединителна тъкан.  Трябва да се вземат под внимание възраста, характера на коремната болка –дали е инициална или е хронично рецидивираща, важно да е да се разграничи дали заболяването, което я причинява изисква хирургична намеса, т.е. дали е наличе остър хирургичен корем.

Органи и системи свързани с болки в областта на корема и таза

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 25 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Болки в областта на корема и таза" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Болки в областта на корема и таза"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.