0 продукта

Заболявания

Еднорога матка мкб Q51.4

Еднорога матка - изображение

Еднорогата матка представлява малформация, при която матката е формирана само от единия от слетите Мюлерови канали, докато другият е напълно неразвит или закърнял. Еднорогата матка има една шийка и едно влагалище. Състоянието се среща по-рядко, в сравнение с други аномалии на матката (напр. двурога матка) и се асоциира с аномалии на отделителната и по-рядко на опорно-двигателната система.

Жените с еднорога матка могат да не проявяват симптоми и да имат нормална бременност. Повишен е рискът от ектопична бременност, спонтанни аборти, недоносване, интраутеринна смърт и други усложнения на бременността.

Еднорогата матка може да има закърнял рог от противоположната страна. Той може да комуникира с матката и яйчника. При евентуална бременност, локализирана в този рог се създава опасност от руптура на матката с летален изход. Показана е хирургическа резекция на закърнелия рог.

При гинекологичен преглед се откриват нормално влагалище и маточна шийка. Повод за по-задълбочено изследване обикновено са репродуктивни проблеми. Полезни методи за диагностициране на еднорога матка са трансвагиналната ултрасонография и сонохистерография, хистеросалпингография, ЯМР, хистероскопия. Много добър неинвазивен метод е триизмерната ултрасонография.

Пациентите с еднорога матка може да имат нужда от специални наблюдения, поради повишената честота на интраутеринна смърт, спонтанни аборти, преждевременни раждания, малпрезентации. Бременност в рудиментарния рог не може да бъде спасена и трябва да бъде превърната с него, за да се предотврати фатална руптура на матката.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 18 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Еднорога матка" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Еднорога матка"

Колко редовно посещавате сайта www.framar.bg?

Това ми е първото посещение в сайта.
Влизам едва отскоро.
Влизам редовно, няколко пъти седмично.
Влизам редовно, няколко пъти месечно.
Влизам всеки ден.
Влизам когато имам нужда.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.