0 продукта

Заболявания

Еднорога матка мкб Q51.4

Еднорога матка - изображение

Еднорогата матка представлява малформация, при която матката е формирана само от единия от слетите Мюлерови канали, докато другият е напълно неразвит или закърнял. Еднорогата матка има една шийка и едно влагалище. Състоянието се среща по-рядко, в сравнение с други аномалии на матката (напр. двурога матка) и се асоциира с аномалии на отделителната и по-рядко на опорно-двигателната система.

Жените с еднорога матка могат да не проявяват симптоми и да имат нормална бременност. Повишен е рискът от ектопична бременност, спонтанни аборти, недоносване, интраутеринна смърт и други усложнения на бременността.

Еднорогата матка може да има закърнял рог от противоположната страна. Той може да комуникира с матката и яйчника. При евентуална бременност, локализирана в този рог се създава опасност от руптура на матката с летален изход. Показана е хирургическа резекция на закърнелия рог.

При гинекологичен преглед се откриват нормално влагалище и маточна шийка. Повод за по-задълбочено изследване обикновено са репродуктивни проблеми. Полезни методи за диагностициране на еднорога матка са трансвагиналната ултрасонография и сонохистерография, хистеросалпингография, ЯМР, хистероскопия. Много добър неинвазивен метод е триизмерната ултрасонография.

Пациентите с еднорога матка може да имат нужда от специални наблюдения, поради повишената честота на интраутеринна смърт, спонтанни аборти, преждевременни раждания, малпрезентации. Бременност в рудиментарния рог не може да бъде спасена и трябва да бъде превърната с него, за да се предотврати фатална руптура на матката.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 18 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Еднорога матка" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Еднорога матка"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.