0 продукта

Заболявания

Вътреутробна хипоксия мкб P20

Вътреутробна хипоксия - изображение

Определение:
Хипоксично - исхемичната енцефалопатия е състояние при, което се уврежда мозъка поради кислороден недоимък и понижен кръвоток към мозъка. Това увреждане се изявява с характерна клинична симптоматика. По-характерна е за доносени деца.
Честота: среща се средно 6 на 1000 новородени доносени деца.

 

Етиология:
Основнта причина за настъпване на хипоксично - исхемичната енцефалопатия е вътреутробната асфиксия (задушаване) на плода.

 

Патогенеза:
При хипоксично - исхемичната енцефалопатия основният патогенетичен механизъм е пониженото уросяване и кислороден глад на мозъка поради настъпилата исхемия. Вътреутробната асфиксия довежда до кислороден недоимък - хипоксия. Тя води до развитие на ацидоза. Ацидозата поддтиска работата на миокарда на сърцето. Това води до спадане на кръвното налягане и до понижена трофика на мозъка - настъпва церебрална исхемия. Усложнениято на тази исхемия е цитотоксичен мозъчен оток. Лактатът в мозъка се увеличава и действа токсично върху невроните, спада ph на мозъка. В резултат на това насъпва неврона некроза (смърт). Много тежко усложение е развитие на мултикистична енфефалопатия.

 

Клинична картина:
Основните увреждания на новороденото са неврологични: промени в мускулния тонус, нарушения в рефлексите, гърчове, нарушения в съзнанието, летаргия, кома, феномен на „куклините учи", задух (до еписоди на внезапно обратимо спиране на дишането), сърцебиене.


Диагноза:
Хипоксично - исхемичната енцефалопатия се диагностицира с помоща на харатерните клинични симптоми и електроенцепалография, доплеросонография, скенер.

 

Диференциална диагноза:
Вътречерепни кръвпоизливи

 

Лечение:
При хипоксично - исхемичната енцефалопатия трябва да се осигури ефективна вентилация на белите дробове и ефективна циркулация, лекува се мозъчния оток с манитол, дават се противогърчови средства.

 

Прогноза:
При леките форми на хипоксично - исхемичната енцефалопатия прогнозата е много добра. При по-тежко протичане хипоксично - исхемичната енцефалопатия се усложнява до парализа на четирите крайници, умствена изостаналост, епилепсия.

Органи и системи свързани с вътреутробна хипоксия

Клинични пътеки включващи вътреутробна хипоксия

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 23 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Вътреутробна хипоксия" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Вътреутробна хипоксия"

На какво се дължи бумът на алтернативната медицина и методите и?

Искам да комбинирам официалната медицина с всички методи на алтернативната, за максимални резултати.
Осъзнавам проблемите и ограниченията на официалната медицина и гледам да акцентирам на алтернативната.
Напълно съзнателно избягвам официалната медицина и се лекувам само с алтернативни методи.
Избягвам алтернативната медицина, защото тя е непроверена и ненаучна в голямата си степен.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.