0 продукта

Заболявания

Подостър и хроничен вагинит мкб N76.1

Подостър и хроничен вагинит - изображение

Подострият и хроничен вагинит представляват възпалителни заболявания на влагалището с давност над 3 месеца. Могат да настъпят при нелекувани остри вагинити или по други причини.

Към подострите и хронични вагинити спадат кандидозния, сенилния колпит и други.

Хроничният кандидозен вагинит (Vaginitis candidomyocotica chronica) се развива при нелекувана остра инфекция с Candida albicans. Причинителят е от рода на дрождоподобни гъбички. Инфекцията може да стане при сексуален контакт, плуване в заразени водни басейни, чужди тела във вагината и т.н. За да хронифицира инфекцията спомагат и някои странични фактори като: прием на антибиотици, захарен диабет, бременност, прием на кортикостероиди, прием на хормонални медикаменти и други.

Субективните оплаквания при кандидозния хроничен вагинит включват засилен гноевиден генитален флуор, непостоянно дразнене и сърбеж. Симптомите се усливат около и след мензис или сексуален акт. При внимателно снета анамнеза се установяват контактни баланити у партньора (епизодично парене, сърбеж и зачервяване на главичката на пениса след секс).

Диагнозата се поставя при колпоскопия и взимане на секрет от влагалището за директна микроскопия и посявка на хранителна среда.

Лечението на хроничния кандидозен вагинит включва имидазолни препарати (флуконазол, клотримазол, кетоконазол) под формата на вагинални глобули и/или перорално. Важно е едновременното лечение на всички полови партньори и въздържането от сексуални контакти по време на лечението. Въпреки всичко кандидозната инфекция често рецидивира.

Сенилният хроничен вагинит (Vaginitis senilis) се среща след менопаузата, при жени с двустранна овариектомия или след рентгенова кастрация. С напредване на възрастта настъпва хормонален дефицит, водещ до атрофия на влагалищната лигавица и изчезване на нормалната лактобацилна флора. Така влагалището намаля защитните си сили и патогенните микроорганизми, попаднали в него лесно се размножават и предизвикват възпалителна реакция.

Пациентите се оплакват от обилно, гноевидно влагалищно течение.

При преглед се установява петнисто зачервяване на влагалищните стени, изглаждане на гънките на влагалищните стени, при въвеждането на спекулума стените лесно се разязвяват.

Диагнозата се поставя след взимане на секрет за директна микроскопия и посявка на хранителна среда.

Лечението се състои в локално прилагане на епителотонични хормонални препарати, съдържащи естриол по формата на вагинални глобули.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 22 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Подостър и хроничен вагинит" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Подостър и хроничен вагинит"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.