Възпалителна болест на шийката на матката МКБ N72

от 11 ное 2011г.

Възпалителна болест на шийката на матката МКБ N72 - изображение

Възпаление на лигавицата на маточната шийка, най-често причинено от различни микроорганизми.

ЕТИОЛОГИЯ:

Ендоцервицитът се причинява от гонококи, хламидии, стрептококи, чревни анаероби.

КЛИНИКА:

Ендоцервицитът бива два вида: остър и хроничен.

  • Остър цервицит - най-често се причинява от гонококи, той се манифистира със засилен флуор (бяло течение). Като тук източникът на засиленият флуор не е влагалището, а цервикалния канал. При оглед със спекулум и особено с колпоскопия се установява, че цервикалната слуз е обилна и премесена с гноевидни нишки или даже е чисто гнойна. Видимата лигавица на маточната шийка е силно зачервена и оточна.
  • Хроничният ендоцервицит - най-често се установява от хламидии и условно патогенна флора. Пациентките съобщават за леко засилен флуор. Ендоцервикалната слуз е примесена с гнойни нишки.

Както острият, така и хроничният ендоцервицит крият опасности за разпространение на инфекцията към маточната кухина и тръбите.

ДИАГНОЗА:

Откриване на причинителят тук е абсолютно необходимо. За целта при поставяне на спекулум (инструмент, чрез който се осъществява оглед на матояната шийка и влагалището, във влагалището) влагалището и външната лигавица на маточната шийка се почиства със стерилен тупфер. С бактериологичен щифт, без да се докосва влагалищните стени, се влиза в дълбочина в цервикалния канал. Щифтът се завърта по стените на канала или с него се извършват няколко кюретоподобни движения. Целта е да се открият бактерии в дъната на ендоцервикалните жлези. Така щифтът се натоварва и с ендоцервикални клетки. Това пък е важно за диагнозата на хламидийната инфекция. Полученият материал трябва да се изследва културелно за гонококи, хламидии, аеробни и анаеробни бактерии.

Бактериоскопският препарат от цервикалният канал (маточната лигавица) има диагностично значение само при остра гонорея, с недвусмислено значение.

ЛЕЧЕНИЕ:

Провежда се от гинеколог, след вземане и изследване на микробиологичен материал от маточната шийка. Прави се антибиограма и се установява чувствителнотта на изолираният причинител към съответният антибиотик.

При терапевтично устойчиви причини се прибягва към диатермокоагулация на ендоцервикалната лигавица или към конизация (изрязване на маточната шийка).

4.1, 14 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Възпалителна болест на шийката на матката МКБ N72

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Възпалителна болест на шийката на матката МКБ N72

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО