Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Възпалителни болести на женските тазови органи Възпалителна болест на шийката на матката

Възпалителна болест на шийката на матката МКБ N72

Възпалителна болест на шийката на матката МКБ N72 - изображение

Възпалителна болест на шийката на матката се нарича цервицит.

Причинители могат да бъдат различни микроорганизми.

Възпалителна болест на шийката на матката може да се причини от гонококи, хламидии, стрептококи, чревни анаероби.

Заболяването има специфична клинична изява.

Ендоцервицитът бива два вида: остър и хроничен.

  • Остър цервицит - най-често се причинява от гонококи, той се манифестира със засилен флуор (бяло течение). Като тук източникът на засиленият флуор не е влагалището, а цервикалния канал. При оглед със спекулум и особено с колпоскопия се установява, че цервикалната слуз е обилна и премесена с гноевидни нишки или даже е чисто гнойна. Видимата лигавица на маточната шийка е силно зачервена и оточна.
  • Хроничният ендоцервицит - най-често се установява от хламидии и условно патогенна флора. Пациентките съобщават за леко засилен флуор. Ендоцервикалната слуз е примесена с гнойни нишки.

Както острият, така и хроничният ендоцервицит крият опасности за разпространение на инфекцията към маточната кухина и тръбите.

Поставянето на диагнозата възпалителна болест на шийката на матката е специфично.

Откриване на причинителя тук е абсолютно необходимо.

За целта при поставяне на спекулум влагалището и външната лигавица на маточната шийка се почиства със стерилен тупфер. С бактериологичен щифт, без да се докосва влагалищните стени, се влиза в дълбочина в цервикалния канал.

Щифтът се завърта по стените на канала или с него се извършват няколко кюретоподобни движения. Целта е да се открият бактерии в дъната на ендоцервикалните жлези. Така щифтът се натоварва и с ендоцервикални клетки. Това пък е важно за диагнозата на хламидийната инфекция. Полученият материал трябва да се изследва културелно за гонококи, хламидии, аеробни и анаеробни бактерии.

Бактериоскопският препарат от цервикалния канал (маточната лигавица) има диагностично значение само при остра гонорея, с недвусмислено значение.

Лечението на възпалителна болест на шийката на матката се провежда се от гинеколог, след вземане и изследване на микробиологичен материал от маточната шийка. Прави се антибиограма и се установява чувствителността на изолирания причинител към съответния антибиотик.

При терапевтично устойчиви причини се прибягва към диатермокоагулация на ендоцервикалната лигавица или към конизация (изрязване на маточната шийка).

4.1, 18 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Възпалителна болест на шийката на матката МКБ N72

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Възпалителна болест на шийката на матката МКБ N72

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО