0 продукта

Заболявания

Други и неуточнени хидронефрози мкб N13.3

Други и неуточнени хидронефрози - изображение

Увреждането на структурата и функцията на бъбреците, придружено от дилатация на уретера и пиелокаликсната система, дължаща се на задръжка на урината или връщането и обратно от пикочния мехур се нарича хидронефроза. Когато тя не се дължи на инклавирали камъни, обструкция на уретропелвикалното съединение или стриктура на уретрата хидронефрозата спада към класификацията други и неуточнени хидронефрози.

Задържаната урина повишава налягането в уретера и пиелокаликсната система, при което те се дилатират. Бъбреците трудно филтрират кръвта при това високо налягане и постепенно се развива бъбречна недостатъчност. Патоанатомично хидронефротичния бъбрек е с изтънен паренхим и значително дилатирани чашки.

Дугите и неуточнени хидронефрози могат да се дължат на различни патологични процеси в организма, между които:

  • сраствания (адхезии) в коремната кухина;
  • доброкачествена хиперплазия или рак на простатата;
  • нарушена инервация на пикочния мехур;
  • неоплазма засягаща уретера;
  • неоплазма на пикочния мехур и други.

Клиничната изява при други и неуточнени хидронефрози е различна в зависимост от етиологията на заболяването. Обикновено пациентите се оплакват от тъпа болка в кръста, гадене, повръщане, често уриниране, включително и вечер, намалено количество на отделената урина, промяна в цвета на урината, поява на кръв или белтък в урината, изтъняване на урината или излизането и на капки и други.

За поставяне на диагнозата други и неуточнени хидронефрози трябва да се снеме щателна анамнеза и статус, както и да се извършват редица лабораторни и образни изследвания. Така трябва да се отдиференцират другите причини за хидронефроза: нефролитиаза, обструкция на уретеропелвикалното съединение, стриктура на уретрата и други.

От лабораторни изследвания важни са проследяване на количеството на денонощната урина, нейният състав и примеси, установяването на азотни тела в кръвта, диференциална кръвна картина, туморни маркери и други.

Важна е и образната диагностика- прави се ехография на бъбреци, КАТ (компютърно аксиална томография), рентгенография на корем, екскреторна урография, цистоскопия, уретероскопия и други изследвания по преценка на лекуващия нефролог или уролог.

Лечението е различно в зависимост от етиологията. Основен принцип за преодоляване на хидронефрозата е поставянето на стент, който да поддържа луменът на уретера достатъчно широк за оттичането на урината.

Важно е лечението да започне възможно най-рано, тъй като хидронефрозата е предпоставка за редица усложнения. Такива са пионефрозата (инфектирана хидронефроза), уросепсис, остра бъбречна недостатъчност и други.

Лечение на други и неуточнени хидронефрози

Изследвания и тестове при други и неуточнени хидронефрози

Органи и системи свързани с други и неуточнени хидронефрози

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 2.9, 22 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Други и неуточнени хидронефрози" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Други и неуточнени хидронефрози"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.