0 продукта

Заболявания

Други и неуточнени хидронефрози мкб N13.3

Други и неуточнени хидронефрози - изображение

Увреждането на структурата и функцията на бъбреците, придружено от дилатация на уретера и пиелокаликсната система, дължаща се на задръжка на урината или връщането и обратно от пикочния мехур се нарича хидронефроза. Когато тя не се дължи на инклавирали камъни, обструкция на уретропелвикалното съединение или стриктура на уретрата хидронефрозата спада към класификацията други и неуточнени хидронефрози.

Задържаната урина повишава налягането в уретера и пиелокаликсната система, при което те се дилатират. Бъбреците трудно филтрират кръвта при това високо налягане и постепенно се развива бъбречна недостатъчност. Патоанатомично хидронефротичния бъбрек е с изтънен паренхим и значително дилатирани чашки.

Дугите и неуточнени хидронефрози могат да се дължат на различни патологични процеси в организма, между които:

  • сраствания (адхезии) в коремната кухина;
  • доброкачествена хиперплазия или рак на простатата;
  • нарушена инервация на пикочния мехур;
  • неоплазма засягаща уретера;
  • неоплазма на пикочния мехур и други.

Клиничната изява при други и неуточнени хидронефрози е различна в зависимост от етиологията на заболяването. Обикновено пациентите се оплакват от тъпа болка в кръста, гадене, повръщане, често уриниране, включително и вечер, намалено количество на отделената урина, промяна в цвета на урината, поява на кръв или белтък в урината, изтъняване на урината или излизането и на капки и други.

За поставяне на диагнозата други и неуточнени хидронефрози трябва да се снеме щателна анамнеза и статус, както и да се извършват редица лабораторни и образни изследвания. Така трябва да се отдиференцират другите причини за хидронефроза: нефролитиаза, обструкция на уретеропелвикалното съединение, стриктура на уретрата и други.

От лабораторни изследвания важни са проследяване на количеството на денонощната урина, нейният състав и примеси, установяването на азотни тела в кръвта, диференциална кръвна картина, туморни маркери и други.

Важна е и образната диагностика- прави се ехография на бъбреци, КАТ (компютърно аксиална томография), рентгенография на корем, екскреторна урография, цистоскопия, уретероскопия и други изследвания по преценка на лекуващия нефролог или уролог.

Лечението е различно в зависимост от етиологията. Основен принцип за преодоляване на хидронефрозата е поставянето на стент, който да поддържа луменът на уретера достатъчно широк за оттичането на урината.

Важно е лечението да започне възможно най-рано, тъй като хидронефрозата е предпоставка за редица усложнения. Такива са пионефрозата (инфектирана хидронефроза), уросепсис, остра бъбречна недостатъчност и други.

Лечение на други и неуточнени хидронефрози

Изследвания и тестове при други и неуточнени хидронефрози

Органи и системи свързани с други и неуточнени хидронефрози

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 2.9, 22 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Други и неуточнени хидронефрози" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Други и неуточнени хидронефрози"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.