0 продукта

Заболявания

Миозит мкб M60

Миозит - изображение

Миозитът представлява състояние, което се характеризира с възпаление, обхващащо скелетната мускулатура. Заболяването засяга всички възрасти, среща се и при двата пола, по-често при момичета.

Причините за възникване на миозит са разнообразни и могат да включват инфекциозни причинители, системни заболявания и други.

Миозит може да започне с бързо или постепенно разгръщане на симптомите. При по-голямата част от пациентите, преди да се появят типичните за миозита симптоми, се наблюдава астеноадинамия. Основно в клиничната картина на миозита е наличието на слабост в мускулите. Обикновено родителите забелязват честите почивки, които правят децата им по време на игра. Постепенно се затруднява извършването на движения, като изкачването по стълби, ставането от седнало или клекнало положение. Някои от децата се оплакват от болки в мускулите, а при част от тях се появяват артралгии.

Важни за поставяне на диагнозата са наличието на проксимална мускулна слабост и някои лабораторни промени:

  • ускорено СУЕ и умерена левкоцитоза;
  • повишено серумно ниво на креатинфосфокиназа и лактатдехидрогеназа.

Чрез имунологични методи се откриват различни антитела-АНА, антитела към Jo-1, антитела срещу полимиозит-1-антиген. Диагнозата се потвърждава от мускулната биопсия, която доказа деструкцията на миофибрилите и заместването им със съединителна тъкан.

Лечението на миозитът е главно консервативно. В зависимост от етиологията се прилагат кортикостероиди и имуносупресори, антибиотици и други. Към лечението се включват и противомаларийни препарати. На болните се назначават и различни видове кинезитерапия.

 

Органи и системи свързани с миозит

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 16 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Миозит" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Миозит"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.