0 продукта

Заболявания

Себорейна кератоза мкб L82

Себорейна кератоза - изображение

Синоними: Keratosis seborrhoica, verruca senilis, verruca seborrhoica, сенилни брадавици, себорейни брадавици, себорейни кератози.

 

Сенилните брадавици се отнасят към групата на доброкачествени епителни тумори, които се срещат обикновено след 40 годишна възраст.

 

Етиологията на себорейните брадавици е неизвестна. Понякога се срещат и фамилно. Не е установено да  са прекурсори на злокачественост.

 

В началото себорейните брадавици са малки, строго ограничени, с цвета на кожата или леко жълтеникави, плоски верукозни папули. След време стават по-големи до 1-3 см и изглеждат като папиломатозни брадавици с кафеникав или дори черен цвят. Поради задържане на рогови клетки в епителните крипти се образуват комедоноподобни черни кератози. На палпация себорейните кератози са меки и мазни. Обикновено са множествени и са разположени по трункус (тялото) и лицето.

 

Прогнозата на себорейните брадавици е добра. При наличие на механично дразнене на брадавиците може да се наложи оперативно отстраняване.

 

В диференциално-диагностичен план се обсъждат пигментни невуси (бенки), пигментни базелиоми, сенилно лентиго, злокачествен меланом.

 

В повечето случай лечение не се налага. Отстраняване на сенилните брадавици се извършва с ексцизия или електрокоагулация.

Лечение на себорейна кератоза

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 17 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Себорейна кератоза" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Себорейна кератоза"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.