Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Други болести на кожата и подкожната тъкан Себорейна кератоза

Себорейна кератоза МКБ L82

Себорейна кератоза МКБ L82 - изображение

Синоними: Keratosis seborrhoica, verruca senilis, verruca seborrhoica, сенилни брадавици, себорейни брадавици, себорейни кератози.

 

Сенилните брадавици се отнасят към групата на доброкачествени епителни тумори, които се срещат обикновено след 40 годишна възраст.

 

Етиологията на себорейните брадавици е неизвестна. Понякога се срещат и фамилно. Не е установено да  са прекурсори на злокачественост.

 

В началото себорейните брадавици са малки, строго ограничени, с цвета на кожата или леко жълтеникави, плоски верукозни папули. След време стават по-големи до 1-3 см и изглеждат като папиломатозни брадавици с кафеникав или дори черен цвят. Поради задържане на рогови клетки в епителните крипти се образуват комедоноподобни черни кератози. На палпация себорейните кератози са меки и мазни. Обикновено са множествени и са разположени по трункус (тялото) и лицето.

 

Прогнозата на себорейните брадавици е добра. При наличие на механично дразнене на брадавиците може да се наложи оперативно отстраняване.

 

В диференциално-диагностичен план се обсъждат пигментни невуси (бенки), пигментни базелиоми, сенилно лентиго, злокачествен меланом.

 

В повечето случай лечение не се налага. Отстраняване на сенилните брадавици се извършва с ексцизия или електрокоагулация.

3.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Себорейна кератоза МКБ L82

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Себорейна кератоза МКБ L82

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО