0 продукта

Заболявания

Лунички мкб L81.2

Лунички - изображение

ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Луничките са малки пигментни петна, локализирани предимно по кожата на блондини.

 

ЕТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗА
Касае се за генетична дерматоза с автозомно-доминантен начин на унаследяване (ако някои от родителите има лунички то съответно и децата му имат). Обикновено възниква след първото по-продължително излагане на слънце, най-често в предучилищна възраст. При луничките броят на меланоцити в дермата не е увеличен, което е характерно за невуса, а се наблюдава повишено продуциране на меланин, като настъпва структурна промяна на меланозомите (те се намират в меланоцитите). В меланозомите се натрупва меланин (има отношение за цвета на кожата). Нормално меланозомите имат сверична форма, но при луничките имат издължена елипсовидна форма.

 

КЛИНИКА
Луничките се наблюдават по-често при блондини и лица с червеникави коси. Цветът им е обикновено от светложълт до червеникаво-кафяв при руси и тъмно кафяв при брюнети. Представляват малки (от 1-5 мм в диаметър) кръгли или овални, жълтокафяви петънца, които са локализирани главно по кожата на лицето (място изложено най-често на слънчевото въздействие - нос, бузи, клепачи), но много често обхващат шията, горната половина на гръдния кош и страничните повърхности на мишниците. Луничките обикновено не засягат лигавиците.

Луничките са гладки, разположени са на нивото на кожата. В някои случаи луничките могат да засегнат назолабиалните гънки, кожата в областта около очите, устните и лигавицата на устата. В тези случеи трябва да се различават от хиперпигментациите, комбинирани с доброкачествени полипи на червата. Луничките се появяват обикновено към 5-6 годишна възраст и се засилват към 25 годишна възраст. След 40 годишна възраст обикновено изчезват. През летните месеци техният брой и големина им се увеличава. Луничките трябва да се различават от лентигото - тъмнокафяви пигментни образувания, които неизчезват през зимата.

 

ЛЕЧЕНИЕ
Използват се депигментиращи средства - хидрохинонови производни (АХРОМИН, ДЕПИГМАН) и витамин С, с избелващи свойства. Кератолитични средства - витамин А киселина, салицилова киселина и резорцин с покачващи се концентрации от 5 - 20% (химическо дерматоабразио); криотерапия с течен азот. Химичен пилинг с трихлороцетна киселина. Отстраняването им с лазер и криохирургията са с доказан ефект. Могат да се използват също разтвори съдържащи кислородна вода, боракс и др.

 

ПРОФИЛАКТИКА
Още през ранна пролет да се използват фотозащитни препарати. При предразположение към лунички трябва да се избягват ултравиолетови лъчи.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 27 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Лунички" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Лунички"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.