0 продукта

Заболявания

Лунички мкб L81.2

Лунички - изображение

ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Луничките са малки пигментни петна, локализирани предимно по кожата на блондини.

 

ЕТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗА
Касае се за генетична дерматоза с автозомно-доминантен начин на унаследяване (ако някои от родителите има лунички то съответно и децата му имат). Обикновено възниква след първото по-продължително излагане на слънце, най-често в предучилищна възраст. При луничките броят на меланоцити в дермата не е увеличен, което е характерно за невуса, а се наблюдава повишено продуциране на меланин, като настъпва структурна промяна на меланозомите (те се намират в меланоцитите). В меланозомите се натрупва меланин (има отношение за цвета на кожата). Нормално меланозомите имат сверична форма, но при луничките имат издължена елипсовидна форма.

 

КЛИНИКА
Луничките се наблюдават по-често при блондини и лица с червеникави коси. Цветът им е обикновено от светложълт до червеникаво-кафяв при руси и тъмно кафяв при брюнети. Представляват малки (от 1-5 мм в диаметър) кръгли или овални, жълтокафяви петънца, които са локализирани главно по кожата на лицето (място изложено най-често на слънчевото въздействие - нос, бузи, клепачи), но много често обхващат шията, горната половина на гръдния кош и страничните повърхности на мишниците. Луничките обикновено не засягат лигавиците.

Луничките са гладки, разположени са на нивото на кожата. В някои случаи луничките могат да засегнат назолабиалните гънки, кожата в областта около очите, устните и лигавицата на устата. В тези случеи трябва да се различават от хиперпигментациите, комбинирани с доброкачествени полипи на червата. Луничките се появяват обикновено към 5-6 годишна възраст и се засилват към 25 годишна възраст. След 40 годишна възраст обикновено изчезват. През летните месеци техният брой и големина им се увеличава. Луничките трябва да се различават от лентигото - тъмнокафяви пигментни образувания, които неизчезват през зимата.

 

ЛЕЧЕНИЕ
Използват се депигментиращи средства - хидрохинонови производни (АХРОМИН, ДЕПИГМАН) и витамин С, с избелващи свойства. Кератолитични средства - витамин А киселина, салицилова киселина и резорцин с покачващи се концентрации от 5 - 20% (химическо дерматоабразио); криотерапия с течен азот. Химичен пилинг с трихлороцетна киселина. Отстраняването им с лазер и криохирургията са с доказан ефект. Могат да се използват също разтвори съдържащи кислородна вода, боракс и др.

 

ПРОФИЛАКТИКА
Още през ранна пролет да се използват фотозащитни препарати. При предразположение към лунички трябва да се избягват ултравиолетови лъчи.

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 27 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Лунички" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Лунички"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.