Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Розацея

Розацея МКБ L71

Розацея МКБ L71 - изображение

Розацеята представлява хронично кожно заболяване, което се среща по-често при жени.

Етиология: Все още не е напълно изяснена. Предполага се, че за развитие на заболяването има значение генетичната предиспозиция. Обвиняват се и различните фактори на околната среда, като продължителното излагане на йонизиращо лъчение и сурови климатични условия. По-честата среща при жени свързва появата на заболяването с някои хормонални особености през периода на климактериума. В част от случаите се изолира Demodex folliculorium. Други обвиняват прекомерната употреба на пикантни и дразнещи храни. Развитието на розацеята се свързва и с прекаран стрес, както и с някои заболявания на вътрешните органи.

 

Клинична картина: Характерно за розацеята е локализация на кожните лезии в областта на лицето, най-често около носа и бузите. При част от болните обаче, тези лезии може да са разположени и в други части на тялото (гърдите, корема и други области). Обикновено розацеята се развива на себореен терен.

Типичната кожна лезия, която е характерна за розацеята е ливидната еритема. В засегнатия участък се виждат множество телеангиектазии и/или добре оформени пъпчици (папули и пустули). Може да се наблюдава и добре изразена тъканна хиперплазия.

Срещат се няколко вида клинични форми:

  • Еrythrosis faciei - това е една от най-леките форми на заболяването. Характеризира се само с ливиден еритем и разположени върху него типичните за розацеята телеангиектазии. По-тежка форма е - Rosacea keratitis със засягане на очите. Прогнозата на тази форма е по-серозна и с повече усложнения (с равитието на конюнктивит, иридоциклит и други очни поражения).
  • Друга форма на розацеята е т.н. Rhinophyma - кожните лезии обхващат носа, който загрубява, порите се разширяват и се натрупва съединителна тъкан (при мъже).

Освен носа, кожните лезии могат да обхванат и други отделни части на лицето и главата-срещат се отделни случаи със засягане само на ушната мида.

При част от заболелите, розацеята протича с оформянето на папули (пъпчици), като картината силно наподобява акне. Тази форма се нарича Acne rosacea.

Усложнения: Най-честото усложнение е свързано с очната форма на заболяването (rosacea karatitis), която може да доведе до развитието на иридоциклит и слепота.

Диагноза: Основен метод за поставяне на диагнозата, това е хистопатологичният, както и микробиологичното изследване на кожните лезии.

Диференциална диагноза: Имат се предвид различните заболявания на съединителната тъкан - системен лупус еритематодес, саркоидоза. Acne rosacea трябва да се отдиференцира от акне вулгарис.

Лечение: На първо време се налага диета, включваща бедна на подправки и пикантни съставки храна. Ограничава се излагането на слънце, както и други дразнещи климатични условия, като студ и силен вятър.
При изолиране на Demodex follicularis се прилага обикновено Метронидазол. Кожните лезии се повлияват добре от локално приложение на цинкова паста. Не се препоръчва употребата на кортикостероиди.
За намаляване на кожните лезии се използват различни видове физиотерапевтични процедури.

3.4, 7 гласа

ВИДОВЕ Розацея МКБ L71

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Розацея МКБ L71

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО