0 продукта

Заболявания

Алопеция (капитис) тоталис мкб L63.0

Алопеция (капитис) тоталис - изображение

Алопеция тоталис е автоимунно заболяване, което води до загуба на космите по скалпа, вкл. космите по лицето, веждите и миглите. Понякога тя е междинно състояние между алопеция ареата и алопеция универсалис. При алопеция тоталис се наблюдават два типа: единия с внезапна загуба на космите на главата и друг, при който развитието на процеса е по - бавно, започва като алопеция ареата и се стига до пълна загуба на космите по скалпа.

Въпреки че заболяването може да засегне индивиди от всички възрасти, по - често се наблюдава при деца и възрастни под 40 години. Могат да бъдат засегнати и ноктите, които стават набраздени и чупливи.

Етиология

Състоянието е автоимунно, т. е имунната система атакува собствените космени фоликули. В повечето случаи съществува малка вероятност за възстановяване, макар да са описани и случаи с пълно възстановяване.

Лечение

Лечението на алопеция тоталис се фокусира върху имуномодулацията. Прилагат се кортикостероиди орално и парентерално. Те се използват за по - леките случаи със загуба на коса под 60 %. Прилага се също така разтвор на миноксидил локално и циклоспорин.

Лечение на алопеция (капитис) тоталис

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.2, 18 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Алопеция (капитис) тоталис" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Алопеция (капитис) тоталис"

Съгласни ли сте да се пенсионирате по-късно?

Съгласен съм да се пенсионирам по-късно, ще получа по-висока пенсия.
Не съм съгласен, но съм принуден от държавата и законите.
Не съм сигурен, че ще доживея пенсия.
Искам да живея в някоя нормална страна. Сигурно ще напусна България.
Не смятам да разчитам на парите от пенсията.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.