Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Алопеция ареата Алопеция (капитис) тоталис

Алопеция (капитис) тоталис МКБ L63.0

Алопеция (капитис) тоталис МКБ L63.0 - изображение

Алопеция (капитис) тоталис е автоимунно заболяване, което води до загуба на всичките косми по скалпа, включително космите по лицето, веждите и миглите. Понякога тя е междинно състояние между алопеция ареата и алопеция универсалис, информация за които може да прочетете тук:

При алопеция (капитис) тоталис се наблюдават два типа:

  • с внезапна загуба на космите на главата
  • по-бавно развитие на процеса, започва като алопеция ареата и се стига до пълна загуба на космите по скалпа

Въпреки че заболяването може да засегне индивиди от всички възрасти, по-често се наблюдава при деца и възрастни под 40-годишна възраст. Могат да бъдат засегнати и ноктите, които стават набраздени и чупливи.

Състоянието е автоимунно, т.е. имунната система атакува собствените космени фоликули. В повечето случаи съществува малка вероятност за възстановяване, макар да са описани и случаи с пълно възстановяване.

Лечението на алопеция (капитис) тоталис се фокусира върху имуномодулацията. Прилагат се кортикостероиди орално и парентерално. Те се използват за по-леките случаи със загуба на коса под 60 %. Прилага се също така разтвор на миноксидил локално и циклоспорин.

3.7, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Алопеция (капитис) тоталис МКБ L63.0

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО