0 продукта

Заболявания

Токсично увреждане на черния дроб мкб K71

Токсично увреждане на черния дроб - изображение

Хепатити, които настъпват в резултат на токсичното действие на редица медикаменти, водещи до токсично увреждане на черния дроб, се наричат медиманентозни. Тъй като всичко медикаменти, които постъпват в човешкия организъм преминават през черния дроб, последния е уязвим към различни токсични увреждания, а функционалната му незрелост в детска възраст го прави много уязвим към токсично действие. Някои медикаменти са с доказано токсично действие към черния дроб. Те образуват чрез окисление, силно токсично съединения. Увреждането на черния дроб от такъв тип медикаменти зависи от дозата, вида и времетраенето на прилагането на медикамента.

Други медикаменти увреждат черния дроб по непряк начин чрез образуване на антигенни комплекси и отключване на имуннологична реакция. Този тип увреждания на черния дроб не са дозозависими и протичат със следната симптоматика:

  • висока температура;
  • обриви;
  • артралгия.

Белези на увреден черен дроб настъпва 4 седмици след приема на съответния медикамент. Прекратяването на лечението с такъв медикамент води до изчезване на проявите на чернодробното увреждане. В основата на медикаментозните хапатити са директно токсично действие на медикамент или индиректно имунологично увреждане на черния дроб

Медикаментозните хепатити могат да протекат с нетипични симптоми - висока температура, отпадналост и да приличат на остър вирусен хепатит. В много случаи може да се изяви жълтеница. Най-честите медикаменти, употребяващи се масово в практиката, които могат да доведат до медикаментозен хепатит са:

  • високи дози парацетамол - над 7 грама за денонощие;
  • антибиотици - тетрациклин, рифампицин, пеницилини, хлорамфеникол, сулфонамиди, алфаметилдопа, фенобарбитал, халотан, метотрексат.

Диагнозата медикаментозен хепатит се включва: изключване остър вирусен хепатит и съобщени данни за прилагане на медикамент с доказано токсично действие към черния дроб.

Лечението на медикаментозните хепатити се състои в прекъсване на прилагането на съответния медикамент и се назначават хепатопротектори и укрепващи средства - витамини.

Прогнозата на медикаментозните хепатити зависи от степента на увреждане на черния дроб. Профилактиката на медикаментозните хепатити включва: преди назначаване на определен медикамент, трябва да се съобрази функционалното състояние на черния дроб при децата като особено завишено е вниманието при новородени, които са много податливи на токсичното действие на медикаменти. При изписване на медикаменти, увреждащи черния дроб, трябва да се следи системно чернодробните показатели.

Лечение на токсично увреждане на черния дроб

Органи и системи свързани с токсично увреждане на черния дроб

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.0, 16 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. Framar:

Не случайно черният дроб е наречен филтъра на човешкото тяло и играе значителна роля за метаболизма на човек. И тъй като има способността да обезврежда отпадните продукти на обмяната на веществата и медикаментите, които в някои случаи са токсични за човек...

2. georgi_78:

Аз залагам изцяло на билковите продукти, пил съм капсулите от коприва на Д-р Тошков , изпих една опаковка, не съм усетил някаква промяна и не знам до колко са ми пречистили черния дроб, но се надявам да е имало положителен ефект. Но от друга страна избягв...

3. SunFlower:

Чувала съм за Хепатофелин , но лично аз не съм го пила. Един познат изпи две опаковки, тъй като беше преболедувал от Хепатит и каза, че добре му се е отразило. На билкова основа е и не вреди на организма....

4. southern_sun:

Аз залагам изцяло на билковите продукти, пил съм капсулите от коприва на Д-р Тошков , изпих една опаковка, не съм усетил някаква промяна и не знам до колко са ми пречистили черния дроб, но се надявам да е имало положителен ефект. Но от друга страна избягв...

5. sanya:

По принцип е хубаво да се пречисти целия организъм и е препоръчително да се прави поне 3 пъти годишно, тъй като в него се натрупват много вредни вещества и токсини -> -> Има билкова пречистваща програма на NATURE'S WAY, която е много ефективна. Майка ми ...

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Токсично увреждане на черния дроб"

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.